BAFTA voor beste film naar 12 Years a Slave

De uitreiking van de BAFTA’s is weer achter de rug. De prijs voor de beste film ging naar 12 years a slave van regisseur Steve McQueen. Daarmee wordt de status van de film als Oscar-favoriet bevestigd. Dat melden persbureaus Reuters en AP. McQueen greep zijn toespraak aan om aandacht te vragen voor hedendaagse slavernij. “Er

McQueen met zijn BAFTA.
McQueen met zijn BAFTA. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

De uitreiking van de BAFTA’s is weer achter de rug. De prijs voor de beste film ging naar 12 years a slave van regisseur Steve McQueen. Daarmee wordt de status van de film als Oscar-favoriet bevestigd. Dat melden persbureaus Reuters en AP.

McQueen greep zijn toespraak aan om aandacht te vragen voor hedendaagse slavernij.

“Er zijn op het moment dat we hier zitten 21 miljoen mensen die slaaf zijn. Ik hoop dat over 150 jaar onze tweeslachtigheid er niet voor heeft gezorgd dat een andere regisseur deze film maakt.”

De BAFTA voor beste acteur werd eerder op de avond al uitgereikt aan Chiwetel Ejiofor, die de hoofdrol op zich neemt in 12 years a slave. De Britse Ejiofor bedankte McQueen voor het vertellen van het ware verhaal van een vrije zwarte man die in het Amerikaanse zuiden van de negentiende eeuw werd geknecht.

“Deze is van jou. Ik ga hem houden - zo ben ik wel - maar hij is van jou.”

Alfonso Cuaron ontving de BAFTA voor beste regisseur voor Gravity, en Cate Blanchett werd onderscheiden voor haar rol in Blue Jasmine. De British Academy Film Awards worden twee weken voor de Oscars uitgereikt in Londen. Ze worden gezien als graadmeters voor wie er dan met een Academy Award vandoor gaat.