Tim Fransen wint Leids Cabaret Festival

De Amsterdamse Tim Fransen heeft het Leids Cabaret Festival gewonnen. De 27-jarige cabaretier kreeg gisteravond ook de publieksprijs uitgereikt uit handen van Marc-Marie Huijbregts. Fransen won in de finale van Bart Melief en Maud Vanhauwaert.

De jury vond de titel van de show van Fransen, Het Failliet van de Moderne Tijd een tikkeltje pretentieus, maar schreef in haar rapport:

“Maar Tim Fransen maakt alle pretenties helemaal waar.”

Fransen, die samen met Theo Maassen vorig jaar de oudejaarsconference schreef, is cum laude afgestudeerd in de filosofie en dat is terug te zien op de planken. De jury:

“Zo’n abstract en intellectueel pleidooi gaat bij Tim net zo makkelijk over in een betoog over het niet hebben van een bestekla of het bestellen van een glas water.”

Tim Fransen over de JSF:

De vakjury bestond dit jaar uit journalist Alexander Nijeboer, theaterprogrammeur Kim Muller, theaterdirecteur Roel Coppelmans en theatermaakster Nhung Dam.

Winnaars van het Leids Cabaret Festival zijn vaak doorgebroken als cabaretier. Eerdere winnaars zijn bijvoorbeeld Najib Amhali, Kees Torn en Sanne Wallis de Vries.

De 36 editie van het festival werd afgerond na twee voorronden, een halve finale en een finale in een uitverkochte Leidse Schouwburg. De drie finalisten gaan vanaf 1 maart op tournee langs theaters in Nederland en België.

Tim Fransen over Jeroen van der Boom:

(Novum)