Spoorboekje Sotsji dag 9: bobsleeën begint, crossende Berghuis en weer Wüst?

Edwin van Calker stuurt de tweemansbob naar beneden op de baan in het Sanki Sliding Center.
Edwin van Calker stuurt de tweemansbob naar beneden op de baan in het Sanki Sliding Center. ANP-EPA / Vassil Donev

Op nrc.nl blikken we elke dag van de Winterspelen vooruit op de belangrijkste evenementen van de dag. Vandaag het op één na snelste onderdeel van het alpineskiën, bobsleeën en natuurlijk de 1.500 meter voor vrouwen.

Crossen, beuken en springen

De dag begint echter met de Nederlander Belle Berghuis op de snowboardcross. Bell - zoals ze wordt genoemd - wordt gezien als een groot talent en trainde met de Canadese ploeg. Ze was creatief in het financieren van haar route naar Sotsji.

De 25-jarige geboren Belgische liet gisteren na een eerste verkenning van het parcours weten “vertrouwen” te hebben. De snowboardcross is een afdaling van zes racende boarders tegelijk die obstakels als schansen en sprongen moeten overwinnen. Vanaf 08.00 uur de heats, finale om 10.45 uur.

Twitter avatar MarkCaldenhoven Mark Caldenhoven Wat een lucky shot zeg, met mijn iPhone! Maar gaaf dat-ie is! Een #wpfje…. @BellBerghuis in actie! #Sotsji http://t.co/E8hQkIAxoe

Weer Wüst?

Gisteren konden we bij de 1.500 meter zien hóe lastig het koningsnummer van het schaatstoernooi precies is. En tegelijkertijd hoe gemeen close het kan zijn in de strijd om goud. Vanaf 15.00 uur voor Nederland natuurlijk weer Ireen Wüst in de baan. Zilver op de 1.000 en een week geleden goud op ‘haar’ 3.000.

Twitter avatar Ireenw Ireen Wüst AaaagrrrHHH *@/!$#** dacht dat roomie @verweijkoen GOUD had.. zo oneerlijk,waarom niet beide Goud? #trotsopKoen

Gisteren dus geen medaille voor topfavoriet Denis Joeskov en wél de hoogste plek voor een Pool met wie niemand rekening hield. Voorspellingen houden we dus maar even voor ons, zeker weten doen we alleen dat naast Wüst nog drie Nederlanders in actie komen. Jorien ter Mors is de opvallendste want zij greep gisteren bij het shorttracken nog net naast een medaille.

Marrit Leenstra is de derde Nederlandse, en Lotte van Beek is ook een interessante rijdster om in de gaten te houden want zij maakte, na haar 1.000 meter van afgelopen week, de bedoelingen van vandaag overduidelijk:

Twitter avatar LottevBeek Lotte van Beek Tja… waardeloze net-niet race… 1.15.10 (5de) revanche op de 1500m zondag!!! #Sochi2014

Edwin van Calker in de bocht

Alles over Van Calker en de Spelen vier jaar geleden is gezegd en doet er nu even niet meer toe. Vandaag gaat hij met remmer Jeroen Piek naar beneden met de tweemansbob. Met de viermans, pas volgend weekend, moet het écht gaan gebeuren maar de runs - vanaf 17.15 uur - vandaag en morgen in de ‘kleine’ bob zijn luxe trainingsritten. En dat is geen overbodige luxe:

Twitter avatar edwinvancalker Edwin van Calker Dag twee aan de bobbaan: Run 1 bovenin de baan nog niet helemaal goed, maar beneden in lekker. Run 2 bovenin sterk, maar onderin zozo.

Super G heel erg vroeg

Deze Super Giant Slalom is bochtiger dan het onderdeel afdaling, maar niet zo slingerend als de reuzenslalom. Het op een na snelste alpine-onderdeel van de Spelen en dus spektakel. Wie ‘m wil meemaken moet de wekker zetten op 07.00 uur want de start is vervroegd vanwege de hoge temperaturen in Sotsji.