Schöne bezorgt Ajax eenvoudige zege op Heerenveen

Lasse Schöne scoort de 2-0 in de wedstrijd tegen SC Heerenveen.
Lasse Schöne scoort de 2-0 in de wedstrijd tegen SC Heerenveen. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft zondag een eenvoudige zege geboekt op sc Heerenveen. De Friezen werden door de koploper van de Eredivisie met een 3-0 nederlaag naar huis gestuurd. Lasse Schöne, die in het seizoen 2005/2006 onder contract stond bij Heerenveen, scoorde alle doelpunten. De eerste twee maakte de Deen vanaf de strafschopstip.

In de twaalfde minuut mocht Schöne voor het eerst aanleggen vanaf elf meter. Scheidsrechter Pol van Boekel legde de bal op de stip nadat Siem de Jong in het strafschopgebied onderuit gehaald werd door Joey van den Berg. Daarvoor had Ajax al de paal geraakt en zag het een doelpunt van Viktor Fischer onterecht afgekeurd worden.

Schöne weer aan zet

Vijf minuten na de eerste strafschop wees Van Boekel wederom naar de stip. Ditmaal na hands van Stefano Marzo. Onder toeziend oog van landgenoot Christian Eriksen van Tottenham Hotspur, die afscheid nam van het Amsterdamse publiek, benutte Schöne ook het tweede buitenkansje.

Na rust gebeurde er weinig meer in de Arena. Ajax consolideerde zijn voorsprong en Heerenveen was niet bij machte het de Amsterdammers echt lastig te maken. Na een paar kleine kansjes voor de Friezen besliste Schöne de wedstrijd door na een goede aanval de 3-0 binnen te tikken.

Vier punten voorsprong

De Amsterdammers profiteren door de winst optimaal van het puntverlies van directe concurrenten Vitesse en Feyenoord. De Arnhemmers verloren gisteren van FC Twente, terwijl Feyenoord eerder op zondag twee punten liet liggen in Breda tegen NAC: 1-1. Ajax behoudt vier punten voorsprong op nummer twee Twente. (Novum)