Protest tegen Benno L. - Advocaat: laat hem naar Duitsland gaan

In Leiden wordt op de Apollolaan gedemonstreerd door buurtbewoners tegen de komst van Benno L.
In Leiden wordt op de Apollolaan gedemonstreerd door buurtbewoners tegen de komst van Benno L. Foto ANP / Phil Nijhuis

Een protest tegen het verblijf in Leiden van de voor kindermisbruik veroordeelde Benno L. is vanmiddag zonder incidenten verlopen. Dat meldt de gemeente op haar website. L. vindt de situatie volgens zijn advocaat ‘heel beangstigend’, meldt persbureau Novum.

Update 21.39: De advocaat van L., Pieter van der Kruijs, wil dat zijn cliënt toestemming moet krijgen om naar Duitsland te gaan. “Hij wil dat zelf ook.” L. heeft de Duitse nationaliteit en heeft er familie en enige sociale contacten.

De raadsman reageert op de ophef die in Leiden is ontstaan sinds NRC Handelsblad gisteren onthulde (€) dat L. met toestemming van burgemeester Henri Lenferink (PvdA) in een seniorenflat in Leiden is ondergebracht. “Hij [L., red.] zit als een bang vogeltje in zijn huis.”

Burgemeester wil discussie over probleem

Enkele tientallen mensen demonstreerden vanmiddag in een volgens de gemeente spontane demonstratie bij de flat waar L. woont. Een petitie op Facebook tegen L.’s aanwezigheid in de stad werd in een dag door bijna vierduizend mensen geliket.

Lenferink - die hoopt dat dit geval bijdraagt aan “de discussie over dit lastige probleem dat er voor zedendelinquenten in deze maatschappij geen plek meer lijkt te zijn om te wonen”- was ter plaatse om met de demonstranten te praten. “Hij heeft begrip voor de zorg die er heerst”, benadrukte zijn woordvoerder tegenover persbureau Novum.

In een verklaring zegt Lenferink:

“Er rust een taboe op het huisvesten van zedendelinquenten en dat is de reden dat ik de buurt niet vooraf heb geïnformeerd. Ik heb ervoor gekozen om de huisvesting van de heer L. in het begin niet met de omwonenden en anderen in de stad te delen om zo in alle rust ervaring op te doen en te kijken hoe de situatie verloopt. Nu een en ander toch naar buiten is gekomen heb ik besloten mensen in de stad hierover te informeren.”

Benaderd door OM

L. wordt gehuisvest in Leiden Zuid-West in de buurt van een school, een reeks sportvelden en een zwembad. De voormalige zwemleraar werd in 2011 veroordeeld tot zes jaar cel voor het seksueel misbruiken van veelal gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf.

Burgemeester Lenferink heeft gisteren al gesproken met 25 bewoners van de seniorenflat waar L. woont. Buurtbewoners van de flat ontvangen deze week een informatiebrief.

De gemeente was door het Openbaar Ministerie benaderd met de vraag of L. in de stad mocht wonen. Andere gemeenten hadden een dergelijk verzoek eerder afgewezen. Het vinden van een woon- en verblijfplaats voor zedendelinquenten nadat zij vrijkomen ligt gevoelig in Nederland. Verschillende keren probeerden burgemeesters de komst van een veroordeelde zedendelinquent tegen te gaan met gebiedsverboden. Lenferink in een eerdere verklaring:

“Wanneer alle burgemeesters nee zouden zeggen zouden we met een onoplosbaar probleem zitten. Dat vind ik niet acceptabel. Daarom ben ik van mening dat alle gemeenten in Nederland een bijdrage zouden moeten leveren aan de oplossing van dit vraagstuk.”

Raadsman L. wil commissie huisvesting zedendelinquent

Van der Kruijs pleit voor een commissie die gemeenten kan opleggen een veroordeelde te huisvesten als die zijn straf heeft uitgezeten. Dat zou kunnen voorkomen dat burgemeesters in een lastig parket komen.

“Want denk je dat er in Nunspeet of Delfzijl geen ophef zou zijn ontstaan?”

L. wil naar Duitsland

Het is de bedoeling dat L. ongeveer een jaar in Leiden woont. Daarna mag hij hoogstwaarschijnlijk het land verlaten. Nu mag dat nog niet van justitie. L. had al eerder aangegeven dat hij graag naar Duitsland wil.

L. werd na het uitzitten van tweederde van zijn straf in juni voorwaardelijk vrijgelaten. Begin oktober werd hij weer aangehouden, omdat hij zich niet had gehouden aan de afspraken die hoorden bij zijn voorwaardelijke vrijlating. Hij werd in november weer twee maanden vastgezet.