Nieuwe protesten in Venezuela

Demonstranten tegen de regering van Maduro in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, gisteren. Foto AP / Alejandro Cegarra

Voor- en tegenstanders van de Venezolaanse president Nicolas Maduro zijn vandaag in hoofdstad Caracas opnieuw de straat op gegaan, meldt persbureau AP. De demonstraties zijn een reactie op de protesten van woensdag, waarbij drie mensen om het leven kwamen.

Duizenden betogers tegen de regering hielden een mars en een herdenking voor de slachtoffers. De demonstranten bestaan voornamelijk uit studenten en eisen het vertrek van Maduro. Sinds woensdag vinden er geregeld protestacties plaats. Studenten en burgers demonstreren tegen de oplopende inflatie, de schaarste en de hoge criminaliteit in Venezuela. De demonstranten vinden dat Maduro te weinig doet.

Tegelijkertijd verzamelden duizenden aanhangers van Maduro’s socialistische regering zich in het centrum van Caracas. Maduro noemde de tegenstanders fascisten die door de Verenigde Staten worden gesteund en zei dat hij nooit aan hen zal toegeven.

Jacht op oppositieleider

Gisteren maakte Maduro bekend dat de politie jacht maakt op oppositieleider en voormalig burgemeester Leopoldo Lopez, een van de organisatoren van de demonstraties. Lopez werd woensdagnacht voor het laatst in het openbaar gezien.

De VS hebben ontkend een hand te hebben in een complot om Maduro uit het zadel te wippen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak gisteren zijn zorgen uit over toenemende spanningen en geweld in Caracas.

Tekort aan Amerikaanse dollars

Maduro wil de revolutie van de overleden president Hugo Chavez voorzetten. Maduro volgde Chavez vorig jaar op. Venezuela kampt echter met een tekort aan basisproducten en met een van de hoogste moordcijfers in Latijns-Amerika. De inflatie in het land is enorm, een van de hoogste percentages ter wereld op het moment. NRC-buitenlandredacteur Ykje Vriesinga schreef ruim twee weken geleden al in NRC Handelsblad:

De schaarste is een symptoom van de ontwrichte economie van Venezuela. De bron van het probleem is een tekort aan Amerikaanse dollars. Venezuela importeert bijna alles, van tandpasta tot televisies. De daarvoor benodigde dollars moeten bedrijven aanvragen bij de regering. Ze krijgen steeds vaker ‘nee’ te horen. Volgens de socialistische regering zijn de dollars, verdiend met de export van olie, nodig voor de import van voedsel. De schaarste wordt nijpender. Supermarkten hebben soms dagenlang geen eieren, melk of wc-papier.