Ingesloten mijnwerkers Zuid-Afrika gered

Reddingswerkers helpen een mijnwerker nadat hij uit de illegale goudmijn in Benoni werd gered.
Reddingswerkers helpen een mijnwerker nadat hij uit de illegale goudmijn in Benoni werd gered. Foto AFP / Alexander Joe

Bij een reddingsactie in een verlaten goudmijn aan de rand van Johannesburg in Zuid-Afrika zijn vanavond minstens elf mijnwerkers gered. Eerder vandaag werd duidelijk dat tientallen mijnwerkers waren ingesloten door vallend puin. Zij waren in de mijn clandestien aan het werken.

De geredde mijnwerkers hadden uitdrogingsverschijnselen, maar maken het verder goed, meldt persbureau Novum. Sommigen van hen die nog vastzaten, aarzelden volgens een hulpverlener aanvankelijk om naar buiten te komen, omdat ze vreesden te worden gearresteerd.

Vermoedelijk zitten de mijnwerkers al sinds gisteravond vast. Politieagenten hadden hulpgeroep gehoord toen ze in de omgeving hun ronde deden. Vandaag werd contact gemaakt met een dertigtal mijnwerkers aan de bovenkant van een oude mijnschacht. De toegang daarvan wordt door een groot rotsblok geblokkeerd. Dieper in de mijn zouden zich nog tweehonderd andere mijnwerkers bevinden.

Clandestiene mijnbouw komt veel voor in Zuid-Afrika. Het land is een belangrijke producent van goud en platina.