Feyenoord laat punten liggen, Groningen wint thuis nipt

Feyenoord heeft vandaag twee dure punten laten liggen in de strijd om de titel. NAC hield in eigen huis de Rotterdammers op een 1-1 gelijkspel. FC Groningen wist thuis nipt te winnen van Go Ahead Eagles. Tjaronn Chery maakte al na drie minuten het enige doelpunt: 1-0.

Daryl Janmaat bracht Feyenoord in de 25e minuut op voorsprong, waarna Rydell Poepon nog voor rust uit een penalty de gelijkmaker binnenschoot. In de slotfase kreeg NAC’er Stipe Perica rood.

Rommelige openingsfase

Feyenoord was grote fases van de wedstrijd veruit de betere ploeg, maar wist de kansen die het kreeg niet te benutten. NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar bleek een te groot obstakel voor de ploeg van trainer Ronald Koeman. Ook de manmeersituatie in de slotfase en vijf minuten extra tijd boden de Rotterdammers geen soelaas.

Na een rommelige openingsfase nam Feyenoord het initiatief, wat resulteerde in de openingstreffer van Janmaat. Na een kaats met Graziano Pellè schoot de rechtsback via het been van een verdediger de bal in het doel. De Rotterdammers hielden vervolgens de wedstrijd stevig in de hand, totdat NAC uit het niets een strafschop kreeg.

Na een schot op de lat van Anouar Hadouir, kwam de bal in de rebound van Danny Verbeek op de hand van Miquel Nelom. Poepon maakte geen fout en bracht de ploegen op gelijke hoogte.

Tegen het einde van de wedstrijd creëerde Feyenoord meer druk op het Bredase doel. De kansen die kwamen, waren echter niet besteed aan Lex Immers en John Goossens. Vlak voor tijd kreeg Perica, die vlak daarvoor was ingevallen, rood voor een harde overtreding aan de zijlijn op Janmaat.

Door het gelijkspel profiteert Feyenoord niet optimaal van het verlies van Vitesse zaterdag. De Rotterdammers blijven derde. De achterstand op nummer twee FC Twente bedraagt drie punten, terwijl Ajax op zeven punten kan komen als het later zondag wint van sc Heerenveen.

Vliegende start voor Groningers

De Groningers blijven negende in de Eredivisie, de Eagles staan twaalfde. De ploeg van coach Erwin van de Looi kende weliswaar een bliksemstart, maar daarna ging de storm al snel liggen. Chery kreeg nog wel twee goede kansen om de marge te verdubbelen. Go Ahead kwam aan de andere kant niet verder dan een paar kleine kansjes.

Ook na de pauze behield Groningen een overwicht. Na een uur voorkwam de lat dat Krisztián Adorjan er 2-0 van maakte, na een actie van Filip Kostic. De bezoekers probeerden in de slotfase een gelijkmaker te forceren, maar die bleef uit. Voor Groningen was het de eerste overwinning van 2014. De eerste vijf competitieduels van het kalenderjaar leverden twee gelijke spelen en drie nederlagen op. (Novum)