Demonstranten verlaten stadhuis Kiev

Een demonstrant tegen de regering van Oekraïne praat met een oude vrouw op het centrale plein in Kiev. Foto AFP / Martin Bureau

Demonstranten hebben, na een bezetting van ruim twee maanden, het stadhuis in Kiev verlaten. Dat meldt persbureau Reuters. De regering van Oekraïne eiste dit in ruil voor een amnestieregeling voor de demonstranten die tijdens de protesten in het land zijn opgepakt.

De demonstranten geven dus nu gehoor aan de eis voor morgen alle overheidsgebouwen te verlaten. Ook in andere delen van het land zijn daarmee bezettingsacties voorbij. Niemand van de demonstranten zal voor de bezettingen van gemeentehuizen in het land worden vervolgd.

Volgens Reuters hebben de demonstranten ook beloofd de wegblokkades rond de regeringsgebouwen te versoepelen. Zij benadrukten echter dat deze wegblokkades niet geheel worden verwijderd.

De demonstranten hebben ook gemeld de zaken in Kiev nauwlettend in de gaten te zullen blijven houden. Zij zeiden de gebouwen opnieuw te zullen bezetten als de regering zich niet aan haar afspraken houdt. Ook blijven de protesten verder gewoon doorgaan.

Merkel overlegt met oppositieleiders Oekraïne

Bondskanselier Merkel voert morgen in Berlijn overleg met de Oekräïense oppositieleiders Arseni Jatsenjoek en Vitaly Klitsjko, meldt nos.nl. Ze zullen het dan onder meer hebben over wijzigingen in de grondwet van Oekraïne. De oppositie wil met enkele aanpassingen de macht van de president beperken.

De afgelopen maanden gingen in Oekraïne vele duizenden mensen de straat op. Ze wilden laten weten de corruptie en ongelijkheid in het land zat te zijn. Ze waren bovendien boos dat president Viktor Janoekovitsj afzag van een samenwerkingsverdrag met Europa dat erop was gericht deze problemen op te lossen.

Hoewel de demonstraties in november vreedzaam begonnen en zij dat ook weken bleven, werd de sfeer na de invoering van een wet die demonstreren bemoeilijkte steeds grimmiger. Bij confrontaties tussen oproerpolitie en betogers bij de ontruiming van kampen vielen een aantal doden. De wet werd later grotendeels teruggedraaid.