Advocaten Morsi verlaten rechtszaal uit protest tegen kooi Morsi

Advocaten van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi en diens medebeklaagden zijn vandaag bij het begin van weer een nieuw proces in Kaïro de rechtszaal uit gelopen. Dat meldt persbureau AP op gezag van de staatstelevisie. De raadsmannen protesteerden tegen de geluiddichte glazen kooi waarin de verdachten tijdens de zitting werden opgesloten.

Morsi in zijn geluiddichte kooi.
Morsi in zijn geluiddichte kooi. Foto AP / Mohammed al-Law

Advocaten van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi en diens medebeklaagden zijn vandaag bij het begin van weer een nieuw proces in Kairo de rechtszaal uit gelopen. Dat meldt persbureau AP op gezag van de staatstelevisie. De raadsmannen protesteerden tegen de geluiddichte glazen kooi waar de verdachten tijdens de zitting in waren opgesloten.

Morsi zei dat hij in de kooi niets kon horen van wat er in de rechtszaal werd gezegd. De rechter droeg vervolgens op het volume hoger te draaien zodat Morsi alles beter kon verstaan, maar de advocaten waren niet tevreden en liepen weg. De zitting is nu verdaagd en wordt volgende week voortgezet. De rechter waarschuwde dat hij dit desnoods zonder de advocaten zal doen.

Een kooi tegen het schreeuwen

De kooi werd in de rechtszaal geïnstalleerd nadat Morsi en andere verdachten in eerdere processen de gang van zaken hadden verstoord door de rechter te overschreeuwen en leuzen te scanderen. De rechter kan zelf bepalen of de verdachten wel of niet te horen zijn in de rechtszaal.

Morsi staat samen met 35 andere verdachten terecht voor het vormen van een internationaal terroristisch netwerk met jihadistische groepen in de regio. De Moslimbroederschap van Morsi zou samen met onder meer de Palestijnse Hamas, de Libanese Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde de macht hebben willen veroveren in Egypte.

Vier rechtszaken

Morsi staat in totaal terecht in vier rechtszaken. In januari klaagde het Egyptische Openbaar Ministerie hem aan voor belediging van de rechterlijke macht. Hij wordt daarnaast berecht voor het aanzetten tot moord op zijn tegenstanders en voor het beramen van een gevangenisuitbraak tijdens de volksopstand tegen Hosni Mubarak in 2011.

De ex-president was dertien maanden aan de macht nadat de Moslimbroederschap de verkiezingen had gewonnen, maar zijn controversiële nieuwe grondwet en ander beleid stuitten gaandeweg op steeds meer weerstand. In juli werd hij afgezet door het leger. Het militaire apparaat is sinds die tijd weer de baas, net zoals dat het geval was toen Mubarak aan de macht was.

Egypte wordt democratisch, met of zonder jullie hulp . Lees hier het interview met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Fahmy (€).