Zware winterstorm trekt Canada binnen - nog meer sneeuw op komst

De sneeuw boven Virginia gezien vanuit de Air Force One van president Obama.
De sneeuw boven Virginia gezien vanuit de Air Force One van president Obama. Foto AFP / Brendan Smialowski

Een zware winterstorm die de afgelopen dagen de oostkust van de VS heeft geteisterd is Canada binnengetrokken. Dat meldt de BBC. In het oosten van Canada viel tot en met gisteravond op sommige plekken 60 centimeter sneeuw, die door harde rukwinden in de rondte wordt geblazen.

In de VS zorgde de winterstorm sinds woensdag al voor veel overlast: verkeer kwam vast te zitten, vluchten moesten worden geannulleerd en bijna 450.000 mensen kwamen zonder stroom te zitten. In Canada moesten de autoriteiten een deel van de 200 kilometer lange Trans-Canada Highway in Quebec sluiten vanwege het winterweer: het zicht voor automobilisten was te slecht geworden.

De winterstorm in Noord-Amerika heeft tot nu toe aan minstens 25 mensen het leven gekost. De ellende lijkt nog niet voorbij, want voor vandaag en morgen wordt aan de oostkust van Noord-Amerika opnieuw hevige sneeuwval voorspeld. De Canadese autoriteiten hebben alweer gewaarschuwd voor meer overlast en gevaar.

Doden in Groot-Brittannië door noodweer

In Groot-Brittannië kwamen gisteren twee mensen om het leven door noodweer in het zuiden van Engeland. Een 85-jarige man overleed nadat een enorme golf een cruiseship raakte in het Kanaal. In het centrum van Londen stierf een 49-jarige vrouw toen haar auto werd getroffen door vallende resten van metselwerk. Meer dan 140.000 huizen in zuid-Engeland zitten als gevolg van hevige regenval en rukwinden zonder stroom.

Groot-Brittannië heeft al sinds december te kampen met een harde noordoostenwind die met veel geweld tegen de kusten van Zuid-Engeland, Wales en Ierland aan beukt. In de politiek is een debat ontstaan over de vraag of het noodweer het gevolg is van klimaatverandering, schrijft onze buitenlandredacteur Paul Luttikhuis vandaag in NRC Handelsblad. Zowel premier Cameron als oppositieleider Ed Milliband hebben aandacht voor het onderwerp gevraagd.