wielerposters

Wielrennen is een sport van verhalen. Het afzien, de opofferingen, de triomfen en het verraad in een wisselend decor vormen een bron van inspiratie voor schrijvers, fotografen, filmmakers en kunstenaars.

De Brit Neil Wyatt maakt grafische ontwerpen (posters, ansichtkaarten, etc.) waarin verhalen uit de koers centraal staan. Je ziet zelden een fiets of fietser, maar wel de iconische wielerlandschappen en details uit de kleurrijke geschiedenis van de sport. ‘Paris-Roubaix’ uit de serie ‘Monuments’, een eerbetoon aan de oudste en zwaarste eendaagse wielerklassiekers, is geïnspireerd op de editie uit 1981 van de Hel van het Noorden. Het verhaal gaat dat Bernard Hinault die dag drie keer van wiel moest wisselen en zeven keer ten val kwam. De laatste valpartij werd veroorzaakt door een zwarte hond die onder zijn wiel terechtkwam. Hinault, gefrustreerd door zoveel tegenslag, zette het op een sprinten en won uiteindelijk de rit.

Femke Hoogland

thehandmadecyclist.com, posters vanaf 25 pond (circa 30 euro).