‘We praatten eigenlijk te veel’

Maria Marquise en Bob Gilmore raakten nooit uitgepraat, maar vonden uiteindelijk het geluk bij een ander.

Maria,Bob en hun zoonBenjamin, Solana Beach, Californië, 1988
Maria,Bob en hun zoonBenjamin, Solana Beach, Californië, 1988

„We studeerden allebei musicologie in York. Bob deed moderne muziek en ik barokmuziek, maar we speelden samen in het Javaanse gamelanorkest van de universiteit. Met dat orkest maakten we kleine tourneetjes en speelden we op wonderlijke plekken, zoals winkelcentra. Zo raakten Bob en ik aan de praat. We hadden geweldige gesprekken, we praatten de hele nacht door. En we zijn de hele vijftien jaar dat onze liefde duurde, blijven doorpraten.”

„Bob en ik hadden op intellectueel niveau geweldig contact. Hij was een fijne man om mee samen te wonen en hij was een fenomenale vader voor onze zoon. Maar emotioneel gezien zaten we op een ander niveau. Daar probeerden we dan weer pratend uit te komen, maar dat kan niet altijd als het om gevoelens gaat. Als we het oneens waren, konden we daar dagenlang over doorpraten. We praatten eigenlijk te veel.

„Dat Bob en ik op gevoelsniveau niet bij elkaar pasten, was denk ik de reden waarom we elkaar over en weer ontrouw zijn geweest. Dat waren pijnlijke drama’s, maar we kwamen er toch uit. Op een gegeven moment accepteerde ik dat de relatie voor mij emotioneel onbevredigend was, maar toen kwam Bob een vrouw tegen die hem deed realiseren dat het anders kon. Hij besloot dat hij met haar verder wilde en dat vind ik moedig van hem. In zijn afscheidsbrief aan mij schreef hij: ‘Ik hou van je en ik zal altijd van je houden, maar dit is beter voor ons beiden’.

„Ik geloofde daar toen niets van. Ik was woedend en wanhopig. Maar een paar maanden later ontmoette ik de man die mijn echtgenoot zou worden. Toen wist ik dat hij gelijk had gehad. Bob gaf mij de kans een ander soort geluk te vinden. Binnen een jaar deden we weer normaal tegen elkaar. Dat is nu dertien jaar geleden.

„We zien elkaar niet vaak omdat we ver uit elkaar wonen. Maar mijn waardering voor hem is alleen maar gegroeid. Altijd als we elkaar spreken, hebben we weer net zulke goede gesprekken als toen.’’