Het geluidsvolume bij concerten en festivals

De volumeknop bij concerten moet omlaag, vindt de regering, om gehoorbeschadigingen te voorkomen. Gisteren tekenden staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, PvdA), de Nederlandse poppodia (VNPF) en evenementorganisatoren (VVEM) een ‘hoorconvenant’. Daarin staan concrete afspraken om het probleem aan te pakken, maar concertbezoekers zullen er niet veel van merken.

Zijn er zo veel mensen met slechte oren?

Meer dan 800.000 mensen hebben problemen met het gehoor, weet het RIVM. Of veel van hen dat opliepen door harde muziek is niet bekend (en moeilijk te meten), maar de ‘signalen’ die daarbij horen zijn er wel, vooral bij jongeren. Van de jongeren die in 2012 een zelftest uitvoerden gaf 60 procent aan dat ze weleens een piep of ruis horen na het uitgaan, een teken van gehoorbeschadiging. Bij 20 procent gaat die piep ook niet meer weg: onherstelbare beschadiging. Bovendien zijn er steeds meer jongeren die een slecht gehoor hebben. Van 30 procent in 2011 naar 37 procent in 2012.

Wat is er gisteren afgesproken?

Concerten en evenementen moeten voortaan een gemiddeld geluidsniveau van maximaal 103 decibel aanhouden. Dat gemiddelde wordt gemeten gedurende een kwartier, op een hoogte van twee meter bij de mengtafel. Die resultaten moeten worden opgeslagen en worden gedeeld met het ministerie, waardoor ze te controleren zijn.

Bezoekers moeten ook beter worden gewezen op de risico’s. Oordopjes moeten op zichtbare plekken beschikbaar zijn, en liefst niet van die gele schuimpjes, want die zijn moeilijk in te doen en beschermen niet zo best.

De afspraken worden bevestigd in het gisteren getekende convenant tussen het ministerie van VWS, branchevereniging van poppodia en festivals VNPF en evenementenvereniging VVEM. Dat gaat op 1 maart in en geldt in principe voor twee jaar.

Zijn concerten nu dan zo oorverdovend?

Nee. De volumeknop hoeft eigenlijk niet omlaag. De Nederlandse poppodia hebben drie jaar geleden onderling al afspraken gemaakt over het geluidsniveau. Toen is een gemiddelde van 105 decibel afgesproken. Verschillende grote podia, waaronder 013 in Tilburg en Paradiso in Amsterdam, zeggen zich daar ook netjes aan te houden.

Er verandert dus niets in het volume?

Het verschil tussen 103 en 105 decibel zal geen bezoeker horen, omdat het een gemiddelde is en de dynamiek van muziek behouden blijft: uitschieters in volume blijven. De zalen zien zelf weinig verschil met de bestaande afspraken.

Wel zullen concertgangers vaker voorlichting over gehoorbescherming tegenkomen. In de meeste concertzalen hangen nu al automaten met oordoppen, die meestal tussen de 2 en 3 euro te koop zijn. Ze gratis aanbieden, zoals de VNPF wilde, zat er niet in.

Hoe zit het met muziek op je telefoon luisteren?

Voor persoonlijke muziekspelers, tegenwoordig gewoon je mobiele telefoon, zijn begin 2013 Europese normen opgesteld: maximaal 85 decibel. Maar bijna geen muziekspeler voldoet daaraan, blijkt uit een onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van eind 2013. Bovendien zijn ze meestal niet voorzien van de verplichte waarschuwingssticker: zo’n oor met een explosie eromheen. De NVWA is daarom in gesprek met fabrikanten van muziekspelers en telefoons, maar mag niet zeggen welke dat zijn. Uitgangspunt is dat ze zich aan de norm gaan houden.