Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

The Empire strikes at the Olympics

Elke dag schrijft sportredacteur Sam de Voogt over iets opmerkelijks op de Spelen. Vandaag: het credo van de Spelen komt nergens zo goed tot uiting als bij de extreme ski- en snowboardonderdelen.

Foto screenshot YouTube

Hoger, sneller, beter. Het credo van de Spelen komt nergens zo goed tot uiting als bij de extreme ski- en snowboardonderdelen. Driedubbele salto’s, McTwists en YOLO-sprongen zorgen voor spectaculaire beelden, maar ook voor harde valpartijen.

Van die beelden wordt dankbaar gebruik gemaakt. De Deense televisieshow Natholdet monteerde een aantal valpartijen van skiërs bij het onderdeel moguls tezamen met beelden uit de Star Wars-film The Empire Strikes Back. Daarin worden de helden uit de film belegerd door grote mechanische paarden, ook wel de AT-AT of All Terain Armored Transport Walkers genoemd, van de kwaardaardige keizer.

De beelden zijn zo gemonteerd dat het lijkt alsof de gigantische Walkers de skiërs onder vuur schieten en daarmee onderuit halen. Gecombineerd met de herkenbare muziek uit het filmepos van regisseur George Lucas en de beelden van een coach die pijnlijk kijkt levert dat een prachtig filmpje op.

Dat vinden de kijkers in ieder geval, want het filmpje is in twee dagen meer dan drie miljoen keer bekeken. Montages van fictieve figuren die pijnlijke valpartijen veroorzaken zijn niet nieuw. Op het internet is ook een serie filmpjes te vinden waarin Blanka, een personage uit de videogame Street Fighter, telkens in beeld verschijnt net wanneer er iemand valt, crasht of pijn heeft. Zo lijkt het telkens alsof het groene monster met het oranje haar de ongelukken veroorzaakt.