Te vroeg voor euforie

„Het groeicijfer over het vierde kwartaal van 2013 lijkt beter dan verwacht, maar het is te vroeg voor euforie. Een belangrijke aanjager was de categorie ‘investeringen in vaste activa’ met een groei van 5,3 procent en dan met name uitgaven in de categorie bedrijfswagens. Nu zijn de autoverkopen eind vorig jaar hard opgelopen omdat zakelijke autorijders wilden profiteren van een lagere bijtelling en de aanschaf van een nieuwe lease-auto naar voren hebben gehaald. Dit is een éénmalige impuls. Over het gehele jaar daalden de investeringen nog altijd met bijna 5 procent. Na een financiële crisis laat het economisch herstel langer op zich wachten dan na een ‘gewone’ economische crisis. De schok van een financiële crisis vertaalt zich in een fase van balansherstel voor veel huishoudens. Dat proces is nog niet ten einde. Ook in het afgelopen kwartaal gaf de consument wéér iets minder uit: min 0,8 procent.”