Spoorboekje Sotsji dag 8: kunnen de Nederlanders Joeskov verrassen op 1500?

Koen Verweij afgelopen woensdag in actie tijdens de 1000 meter.
Koen Verweij afgelopen woensdag in actie tijdens de 1000 meter. Foto EPA / Vincenet Jannink

Op nrc.nl blikken we elke dag van de Winterspelen vooruit op de belangrijkste evenementen van de dag. Vandaag wordt er weer geschaatst in Sotsji: de mannen rijden het koningsnummer, de 1500 meter. Kan Nederland daar verrassen? De Nederlandse shorttrackers hopen vandaag ook te verrassen.

Omdat er nog geen schaatsafstand is verreden waarop Nederland geen medailles haalde, rekenen we vandaag bijna automatisch weer op eremetaal. Maar het zal lastig worden op wat wel het ‘koningsnummer’ wordt genoemd: de 1500 meter bij de mannen. Het deelnemersveld is ongekend sterk en zeer aan elkaar gewaagd. Voor Nederland komen er vanaf 14.30 uur vier mannen op de baan in de Adler Arena: olympisch kampioen Mark Tuitert, de winnaar van de 1000 meter Stefan Groothuis, afstandsspecialist Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, de vervanger van Sven Kramer.

Hebben de Nederlanders vanmiddag kans? Volgens onze verslaggever Maarten Scholten, die in Sotsji voor NRC het schaatsen volgt, “zijn de Nederlanders allemaal goed”, maar hij wijst er wel op dat ze de afgelopen jaren op de 1500 meter niet veel bijzonders hebben gepresteerd. Bij de WK Afstanden van vorig jaar in Sotsji stond Nederland niet op het podium, het jaar daarvoor in Heerenveen ook niet. Mark Tuitert zorgde vier jaar geleden in Vancouver natuurlijk voor een sensatie door goud te winnen. Kan hij opnieuw boven zichelf uitstijgen? Zijn 1000 meter was met een tiende plaats niet erg veelbelovend, vond Tuitert ook zelf:

Twitter avatar marktuitert Mark Tuitert Wat betreft mijn rit… niets.

De grootste kanshebber voor Nederland lijkt Koen Verweij. Hij stelde op de 1000 meter met de zesde plaats een beetje teleur, maar de 1500 meter is zijn afstand. Verweij stond dit seizoen bij de wereldbekerwedstrijden drie keer op het podium, waarvan eenmaal op de hoogste trede (Calgary). Blokhuijsen en Groothuis gaan normaal gesproken niet voor de medailles rijden, hoewel je natuurlijk nooit weet wat de gouden plak van de 1000 met Groothuis doet.

Rus Joeskov is vanmiddag de te kloppen man

Scholten denkt dat er vandaag wel dertien mannen kansmaken op de drie te verdelen medailles. Hij noemt naast de Nederlanders de Belg Bart Swings, de Noren Håvard Bøkko, de Amerikanen Brian Hansen, Shani Davis en Joey Mantia, de Deen Sverre Lunde Pedersen, de Polen Zbigniew Brodka en Konrad Niedzwiedski, de Canadees Denny Morrison (die knap het zilver pakte op de 1000 meter) en last but not least de Rus Denis Joeskov, de winnaar van de WK Afstanden in Sotsji vorig jaar.

Joeskov tijdens zijn race op de 1000 meter. Foto Reuters / Laszlo Balogh

Als Scholten een voorspelling moet doen zegt hij goud voor Joeskov, zilver voor Morrison en brons voor Swings. Hoewel Davis niet onderschat mag worden, voegt Scholten toe:

“Davis lijkt niet goed (hij werd achtste op de 1000 meter), maar hij kan van de ene op de andere dag iets geks doen.”

Blokhuijsen is vanmiddag de eerste Nederlander die in actie komt: hij rijdt in rit twee tegen de Italiaan Mirko Nenzi. Dan is het wachten tot rit zeven, als Groothuis de Kazak Aleksandr Zhigin treft. Mark Tuitert neemt het in de dertiende rit op tegen de Let Haralds Silovs, Verweij rijdt in de laatste rit van vandaag tegen Mantia. Joeskov treft in de voorlaatste rit Pedersen. Het volledige rittenschema staat hier.

Verder vandaag: shorttrackers mogen weer, kraker bij ijshockey

Het shorttracktoernooi gaat vandaag verder en opnieuw komen een aantal Nederlanders op het ijs. Jorien ter Mors mag zich, na haar teleurstellende optreden bij de 500 meter donderdag, vanaf 11.00 uur in de series proberen te kwalificeren voor de halve finales van de 1500 meter (12.15 uur). De finale wordt om 13.05 uur gereden. Sjinkie Knegt rijdt om 11.45 uur in de kwartfinales van de 1000 meter en hopelijk daarna ook in de halve finales (12.45 uur) en de finale (13.20 uur). Ter Mors en Knegt kunnen vandaag dus medailles pakken.

Medailles worden ook verdeeld bij het alpine skiën, waar vanaf 8.00 uur vanochtend de Super-G voor vrouwen op het programma staat. Bij het langlaufen vanaf 11.00 uur de 4 x 5 kilometer achtervolging voor vrouwen. Vanmiddag vanaf 15.45 uur de ontknoping van de individuele wedstrijd skeleton voor mannen en vanavond om 19.30 uur een prestigieus nummer: de finaleronde van de grote schans bij het skispringen voor mannen.

De Slowaakse ijshockeyers donderdag voorafgaand aan hun wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Foto AP / Matt Slocum

Verder opnieuw een reeks groepswedstrijden bij het curling (waar de eerste beslissingen kunnen gaan vallen) en een heuse kraker bij het ijshockey voor mannen: om 13.30 uur spelen Rusland en de Verenigde Staten tegen elkaar in groep A. Het vrouwentoernooi is reeds toe aan de kwartfinales: om 9.00 uur speelt Zweden tegen Finland, om 13.30 uur Zwitserland tegen Rusland.