Sjinkie Knegt schrijft geschiedenis: brons op 1.000 meter shorttrack

Sjinkie Knegt juicht nadat hij brons heeft gewonnen op de 1.000 meter.
Sjinkie Knegt juicht nadat hij brons heeft gewonnen op de 1.000 meter. Foto ANP / Robin Utrecht

Sjinkie Knegt heeft vanmiddag in Sotsji geschiedenis geschreven. Als eerste Nederlander ooit wist hij een medaille te winnen bij het shorttrack, op de 1.000 meter. De 24-jarige Knegt zei na afloop “ontzettend blij” te zijn met brons.

Knegt begon rustig aan de finale en reed lange tijd op de vierde of vijfde plek. Aan het einde van race wist hij echter naar voren te sluipen, waarna hij op de finishlijn de Chinees Dajing Wu nipt wist te kloppen om zo het brons te pakken in een tijd van 1.25,611. Het goud en zilver gingen naar de Russen Victor An en Vladimir Grigorev.

Na afloop van zijn historische race noemde Knegt zijn prestatie “echt geweldig”. “Ik heb gereden voor wat ik waard was”, aldus Knegt. “Ik ben ontzettend blij met brons.”

Ter Mors grijpt naast medaille op 1.500 meter

Jorien ter Mors greep voordat Knegt in actie kwam net naast de medailles. Op de 1500 meter werd ze vierde, in haar woorden na afloop “de meest zure plek die je kunt bedenken”:

“Daar kwam ik niet voor. Het was een heel gunstige positie, maar de laatste ronde ging zo hard, dat je niet kunt passeren. Toen die valpartij kwam, kwam ik even in de clinch en dat moet je toch een gaatje dichtrijden. Dan heb je aan het eind niet alles over.”

Ter Mors begon prima aan de finale, maar zakte vervolgens iets terug. Ze raakte daardoor ingesloten en na een valpartij van de Koreaanse Alang Kim bleef de regerend Europees kampioen slechts net op de been. Ter Mors sloot wel weer aan bij de drie schaatssters voor haar, maar die inspanning vergde te veel om nog een medaille te pakken.

Het goud op de 1500 meter ging naar de Chinese Yang Zhou, die vier jaar geleden ook al de beste was.

Volg al het laatste nieuws over Sotsji in ons liveblog.