Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie kijkt met steeds meer particuliere camera’s mee

Camera's in het stadion van ADO Den Haag.
Camera's in het stadion van ADO Den Haag. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Steeds meer particuliere camera’s in bijvoorbeeld uitgaansgebieden en op bedrijventerreinen worden aangesloten op het cameranetwerk van de politie. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. De Nationale Politie werkt aan een ‘landelijk sensornetwerk’ van voornamelijk ‘slimme camera’s’ waarmee op een groeiend aantal plaatsen in Nederland kan worden meegekeken.

Met ‘sensoren’ worden niet alleen camera’s bedoeld, maar ook geluidsmeters, bewegingsmeters, camera’s die kentekens registeren, beelden van drones en andere sensoren. Camera’s met geluidsmeters geven bijvoorbeeld een signaal wanneer er in een uitgaansgebied wordt geschreeuwd. Vandaar de term ‘slimme camera’.

De top van de Nederlandse politie bespreekt momenteel de nog geheime ‘beleidsvisie sensing’, waarin de definitieve plannen op dit gebied worden aangekondigd. In 2011 schreef het Korps Landelijke Politiediensten in een document over ‘sensing’ al dat de organisatie werkt aan een “landelijke infrastructuur waaraan meersoortige sensoren gekoppeld kunnen worden, zodat het waarnemingsvermogen snel kan worden uitgebreid”.

De hoeveelheid camerabeelden is tegenwoordig zo groot dat agenten en particuliere bewakers, die de beelden in toezichtsruimtes steeds vaker samen bekijken, behoefte hebben aan alarmering wanneer er incidenten zijn. Dan weten ze welk beeld ze moeten inschakelen.

Lees meer in het verhaal ‘Dit is het toezicht van de toekomst’ in de nrc.next van vandaag.