Politie kijkt met steeds meer camera’s mee

Steeds meer particuliere camera’s in bijvoorbeeld uitgaansgebieden en op bedrijventerreinen worden aangesloten op het cameranetwerk van de politie. De Nationale Politie werkt aan een ‘landelijk sensornetwerk’ van voornamelijk ‘slimme camera’s’ waarmee op een groeiend aantal plaatsen in Nederland kan worden meegekeken.

Met ‘sensoren’ worden niet alleen camera’s bedoeld, maar ook geluidsmeters, bewegingsmeters, camera’s die kentekens registeren, beelden van drones en andere sensoren. Camera’s met geluidsmeters geven bijvoorbeeld een signaal wanneer er in een uitgaansgebied wordt geschreeuwd. Vandaar de term ‘slimme camera’.

De top van de Nederlandse politie bespreekt momenteel de nog geheime ‘beleidsvisie sensing’, waarin de definitieve plannen op dit gebied worden aangekondigd. In 2011 schreef het Korps Landelijke Politiediensten in een document over ‘sensing’ al dat de organisatie werkt aan een „landelijke infrastructuur waaraan meersoortige sensoren gekoppeld kunnen worden, zodat het waarnemingsvermogen snel kan worden uitgebreid”.

De hoeveelheid camerabeelden is tegenwoordig zo groot dat agenten en particuliere bewakers, die de beelden in toezichtsruimtes steeds vaker samen bekijken, behoefte hebben aan alarmering wanneer er incidenten zijn. Dan weten ze welk beeld ze moeten inschakelen.