Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ontuchtpleger Benno L. vindt onderdak in Leidse seniorenflat

De voor ontucht veroordeelde zwemleraar Benno L. woont in Leiden. Dat heeft burgemeester Henri Lenferink (PvdA) gisteravond bevestigd aan NRC Handelsblad. Uit angst voor “rompslomp” is de komst van L. tot nog toe stilgehouden.

Benno L. in de rechtbank in 2009.
Benno L. in de rechtbank in 2009. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De voor ontucht veroordeelde zwemleraar Benno L. woont in Leiden. Dat heeft burgemeester Henri Lenferink gisteravond bevestigd aan NRC Handelsblad. Uit angst voor “rompslomp” is de komst van L. tot nog toe stilgehouden.

De Bossche zwemleraar werd veroordeeld tot zeven jaar cel wegens misbruik van tientallen gehandicapte meisjes. Toen hij voorwaardelijk vrijkwam, werd hem een gebiedsverbod opgelegd voor gemeenten in Brabant waar zijn slachtoffers wonen. Diverse andere gemeenten wezen L. als inwoner af. Hij wilde zich in Duitsland vestigen, maar dat mag nog niet van justitie.

De gemeente Leiden gaf wel gehoor aan het verzoek van justitie om L. te huisvesten. Naast onderdak heeft hij een uitkering van de gemeente, die hem ook hielp huisraad te verkrijgen.

Lenferik worstelde met verzoek justitie

Burgemeester Lenferink vindt dat elke gemeente verantwoordelijkheid moet nemen voor opvang van zedendelinquenten na hun straf. Hij erkent niettemin met het verzoek van justitie te hebben geworsteld.

“Waar laten wij mensen die niemand wil? Dat was de eerste vraag die bij mij opkwam.”

Hij besloot L. toe te laten, maar in stilte.

“Het ligt in mijn natuur om open te zijn over dit soort zaken. Maar in Nederland bevindt dit onderwerp zich behoorlijk in de taboesfeer.”

Lenferink maakte nadere afspraken met justitie om mogelijke problemen met L. te voorkomen. Zo zijn hem beperkingen opgelegd voor bezoek aan zwembaden. Ook staat L. onder streng toezicht: hij draagt een elektronische enkelband en moet zich frequent bij de reclassering melden. Hij woont in een seniorenflat. L. heeft zijn voornaam veranderd om verder in anonimiteit te kunnen leven. Lenferink:

“We hebben een woonplek voor hem uitgezocht waar hij tot rust kan komen.”

Hij is blij is met de “wijsheid” van buurtbewoners die de aanwezigheid van Benno L. in de flat lijken te accepteren.

Reclassering waardeert besluit Leiden

Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, waardeert het besluit L. toe te laten in Leiden:

“Burgemeesters moeten rekening houden met gevoelens van buurtbewoners, maar ook met hen die terugkeren in de maatschappij. Hoewel ik openheid van zaken aanmoedig, begrijp ik dat het voor burgemeesters schipperen is tussen de verschillende belangen.”

Justitie heeft Leiden ruim een jaar onderdak voor L. gevraagd en de buurtbewoners zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de komst van L. Daarna zal hij zich naar verwachting in Duitsland vestigen.

Jaarlijks keren zo’n 29.000 gedetineerden terug in de samenleving na hun straf. Het meeste werk heeft de reclassering aan pedofielen. Om hun slachtoffers te ontzien, is het soms niet wenselijk dat ze terugkeren naar hun woonplaats. Maar het vinden van een andere gemeente die bereid is ze op te nemen is lastig. Zo bivakkeerde de Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. jaren op vakantieparken – tussen de kinderen – omdat diverse gemeenten hem gebiedsverboden oplegden.