Nieuw kabinet in Libanon na impasse van tien maanden

Syrische vluchtelingen bij de Libanees-Syrische grens. De burgeroorlog in Syrië zorgt voor veel politieke spanningen in Libanon.
Syrische vluchtelingen bij de Libanees-Syrische grens. De burgeroorlog in Syrië zorgt voor veel politieke spanningen in Libanon. Foto AP / Hussein Malla

De Libanese premier Tammam Salam is er vandaag na tien maanden in geslaagd een kabinet van nationale eenheid te formeren. Dat meldt persbureau AP. Het lukte Salam eerder niet een kabinet te vormen vanwege de diepe verdeeldheid tussen de verschillende politieke groeperingen in Libanon.

De verdeeldheid in de Libanese politiek heeft vooral te maken met de burgeroorloog in buurland Syrië. Veel shi’itische moslims, inclusief de militante beweging Hezbollah, steunen de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl de sunnieten in Libanon de opstandelingen steunen die Assad proberen te verdrijven.

Burgeroorlog Syrië dreigt over te slaan

Bij geweld tussen voor- en tegenstanders van Assad in Libanon zijn de afgelopen maanden honderden mensen om het leven gekomen. Een reeks bomaanslagen eiste ook de levens van tientallen Libanezen. Door het escalerende geweld werd de druk op de politieke partijen groter om concessies te doen en een kabinet van nationale eenheid te formeren.

Het nieuwe kabinet bestaat uit politici van het door Hezbollah gedomineerd politieke blok (de 8-maart-beweging) en politici van de door sunnieten gedomineerde Alliantie van de 14e Maart. De nieuwe regering staat voor grote opgaven. Zo zijn sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië bijna een miljoen Syriërs naar Libanon gevlucht.


View Larger Map