Natuurlijk! Een aardbeving maakte beeld van Jezus

Foto AP

Een van de fijnste mysteries in de wetenschap is de lijkwade van Turijn, de lijkdoek waar op wonderlijke wijze een afdruk van het lichaam van Jezus zou zijn achtergebleven. De historische kruisigingsdetails lijken correct, met de spijkers door de polsen (en dus niet door de handen zoals op alle middeleeuwse afbeeldingen). In 1988 werden vezels uit de wade met 14C gedateerd op de veertiende eeuw, wat het raadsel alleen maar groter maakte. Er zijn honderden theorieën over de herkomst van het beeld. De leukste is dat het een camera obscura-foto is van Leonardo da Vinci zelf. Anderen denken dat de verkleuringen zijn ontstaan door opdampende ammoniak uit het lichaam van Jezus zelf.

In het serieuze wetenschappelijke tijdschrift van de Italiaanse ingenieursvereniging, Meccanica (februari) hebben drie ingenieurs uit Turijn nu een nieuw idee gelanceerd. Door een plotselinge burst van neutronenstraling kan de afbeelding op het doek ontstaan zijn. En een van hen, A. Carpinteri, ontdekte onlangs dat bij samenpersing van rotsen neutronenstraling vrijkomt. En staat er niet in de historische aardbevingslijst van een Amerikaanse overheidsorganisatie (de NOAA) dat er in 33 na Chr. een aardbeving was in het heilige land (helaas met nogal obscure bronvermelding)? 1 + 1 = 2, moeten de Italianen hebben gedacht. Alleen wel jammer dat ze in hun stuk netjes voorrekenen dat voor de benodigde hoeveelheid neutronen de aardbeving een van de allerzwaarste ooit moet zijn geweest. En dan te bedenken dat er maar weinig redenen zijn om aan te nemen dat de kruisiging precies in het jaar 33 zou zijn voltrokken.