Waarover praten wij dit weekend?Over een kennistest voor de raadsverkiezingen, een dood girafje en de acteur-prostituee

Bij een diner, borrel of feest blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. nrc.next helpt.

Stelling: Er is te lang gepraat en te veel geschreven over de affaire-Plasterk. Want de kwestie is zó simpel. Eén: Plasterk is praatziek, dus kon je erop wachten dat hij een keer z’n mond voorbij zou praten. Twee: Kort daarna heeft het kabinet keurig aan de Kamer gemeld hoe het écht zat met die afgetapte telefoonnummers, via de commissie die geheimen hoort over de geheime diensten – geheim, geheim, daar mag je dus met niemand over praten. Drie: Samson is pissig over die motie van wantrouwen van Pechtold, omdat alle fractievoorzitters in de Kamer dondersgoed doorhadden dat ze een schijndebat stonden te voeren. Ze wisten iets dat ze niet mochten doorvertellen en wat Plasterk niet mocht zeggen. Zeg dát dan. En voor de rest: koppen dicht!

Stelling: Het is een mensenrecht om natieloos te zijn. Althans, dat zou het moeten zijn. Sportevenementen als de Olympische Spelen herinneren ons eraan dat wij tot een natie behoren. Gek toch, dat we in deze maatschappij altijd iets moeten zijn – Nederlander, Syriër, Bengaal, et cetera –, ook al voelen wij ons ver boven deze beperkende indeling verheven. Het is hoog tijd dat de wereldburger wordt erkend en als zodanig mag meedoen aan de Spelen.

Stelling: Acteurs zijn minder dan prostituees. Je hebt het vast wel meegekregen, want zo’n beetje ieder medium besteedde héél véél aandacht aan de dood van Philip Seymour Hoffman. Hij was een acteur. Iemand die andere mensen nadeed voor geld. Kortom: een leugenaar. Daarin verschilde hij niet van een willekeurige prostituee, die tegen betaling liegt dat ze van je houdt. Waarom plaatsen we acteurs dan op een voetstuk? De prostituee verkoopt tenminste nog wat meer dan leugens. Onderaan de sociaal-maatschappelijke ladder, daar horen ze thuis.

Stelling: Wie wil stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, moet eerst een kennistestje doen. Op 19 maart vult stemvee weer de stemhokjes. Op wie we stemmen en waarom? Geen idee! Vrijwel niemand kent de kandidaten. En wat de wethouders en raadsleden de afgelopen vier jaar hebben uitgespookt? (Diepe stilte.) Maak stemmachines met een ‘quiz-app’. Stel tien vragen over het lokaal bestuur, multiplechoice – kies antwoord A, B, C of D. Vijf van de tien fout? Wegwezen! U bent te onnozel om de democratie te dienen, uw oppervlakkige kennis en keuze zijn een gevaar voor de samenleving!

Stelling: Fuck Zwitserland. Dat land onttrekt zich al jaren aan de spelregels van de omliggende landen en probeert daarvan op allerlei manieren te profiteren. Kijk maar naar de banken, het feit dat ze dankzij hun ‘neutraliteit’ allerlei internationale conferenties binnenharken, en dat rare nieuwe wetsvoorstel dat immigratie moet tegengaan. Waarom pikken wij dit nog? We moeten ingrijpen. Benieuwd hoe die Alpen het houden als we d’r met ons EU-leger overheen marcheren.

Stelling: Blijf met je rotpoten van onze rotgiraffen af! In een Kopenhaagse dierentuin werd deze week een giraffe gedood omdat hij genetisch niet genoeg afweek van de andere giraffen; voor zwak nageslacht werd gevreesd. Een wel heel zware maatregel. Wij schieten toch ook geen Volendammers of leden van adellijke families door hun inteeltkoppen? Nee, zo gaan we niet met elkaar om.