Meekijken bij topcoach Mourinho

De trainer van Vitesse voelt zich thuis bij de club waar hij als voetballer begon. „Mijn elftal moet het initiatief nemen.”

Peter Bosz: „Het vak verandert snel. Toen ik voetbalde, had jeVoetbal ’80 met Felix Meurders. Nu zijn alle wedstrijden op televisie. Alles wordt uitvergroot.”
Peter Bosz: „Het vak verandert snel. Toen ik voetbalde, had jeVoetbal ’80 met Felix Meurders. Nu zijn alle wedstrijden op televisie. Alles wordt uitvergroot.” Foto Jasper Juinen

Peter Bosz is stellig. Ja, het trainersvak is een ervaringsvak, zegt de vijftigjarige coach van Vitesse. „Elke dag leer ik weer. Maar ik zal nooit het gevoel hebben dat ik alles onder controle heb. Daarvoor verandert deze wereld te snel. Ik loop 34 jaar mee in het betaald voetbal. Het is nog steeds leuk. Of beter gezegd: anders leuk.”

In aanloop naar het topduel van zaterdagavond tegen FC Twente ontvangt Bosz in een kamer op het trainingscomplex. Hij geeft een inkijkje in zijn trainersloopbaan, vertelt over zijn relatie met Merab Jordania, schetst het samenwerkingsverband met Chelsea en blikt terug op de affaire rond Dan Mori. „Eerlijk en open zijn werkt het beste. Als spelers inzien dat je geen lulverhalen vertelt, kun je veel gedaan krijgen.”

Bosz werkt bij de club waar zijn spelersloopbaan in 1981 begon. „De tijden zijn compleet veranderd. Henk Wullems was toen mijn trainer. Er was geen assistent. Geen keeperstrainer. Geen teammanager. Wullems deed alles in zijn eentje. Moet je nu eens zien. Wij hebben een staf van vijftien man. Die moet ik aansturen. Je moet tegenwoordig een people’s manager zijn. Anders red je het niet.”

De voormalige verdedigende middenvelder koos als trainer bewust voor de weg van de geleidelijkheid. Op zijn zestiende besloot Bosz een opleiding aan het CIOS te volgen. Want dat hij coach zou worden, stond al vroeg vast. Een carrière als profvoetballer kreeg voorrang voordat hij in 2000 bij de amateurs van AGOVV begon aan zijn tweede carrière. Hij glimlacht. „Ik weet nog goed dat ik bij een oefenduel tussen AGOVV en Feyenoord voor de eerste keer op de bank ging zitten. Er schoot van alles door mijn hoofd. Wat moet ik nu doen? Moet ik langs de lijn gaan staan? Of juist blijven zitten? Moet ik aanwijzingen geven? Wacht ik tot de rust? Wat schrijf ik op? Ik wist niet eens wat voor type trainer ik was. Ik heb mezelf pas gaandeweg ontwikkeld tot de coach die ik nu ben.”

Bosz heeft een glashelder beeld van zichzelf. „Winnen staat bij mij voorop. Maar ik wil dat wel doen met aantrekkelijke manier van voetballen. Mijn elftal moet het initiatief nemen. Het publiek vermaken. Ik ben een anticiperende coach. Je zou mijn werkwijze misschien wel de overtreffende trap van de Hollandse School kunnen noemen. Het is nog aanvallender.”

Op 26 februari 2011 maakt Bosz een onuitwisbare indruk op de voormalige Vitesse-eigenaar Merab Jordania als hij met Heracles Vitesse met 6-1 verslaat. „Jordania vertelde me achteraf dat hij in de rust weg had willen lopen. Hij is me sindsdien blijven volgen. Toen Jordania me vroeg naar Vitesse te komen, was direct duidelijk welk type voetbal er in Arnhem gespeeld moest worden.”

Voordat Bosz zijn contract bij Vitesse tekende, volgde een bezoek aan het Londense Chelsea. Technisch directeur Michael Emenalo en directielid Marina Granovskaia maakten hem duidelijk hoe zij de samenwerking tussen beide clubs zien. „Dat was een soort kennismakingsgesprek. Ik ben tot niets verplicht. Maar het is wel de bedoeling van een samenwerking dat beide partijen er beter van worden. In overleg hebben we gekeken welke spelers van Chelsea van waarde voor Vitesse zouden kunnen zijn. Daar maak je dan afspraken over.”

Bosz gaat even verzitten. „Er zijn links en rechts een hoop onzinverhalen verschenen. Vitesse zou Chelsea B zijn en dat soort flauwekul. Neem Lucas Piazón. Chelsea wilde graag dat hij wedstrijden zou gaan spelen en wij konden hem goed gebruiken. Dan is het niet bedoeling dat hij op de tribune terechtkomt. Gebeurt dat toch, dan wil Chelsea graag de reden weten. Logisch toch? Ik kan niet zeggen: ‘Ik wil zes spelers en ik zie wel wie er speelt’. Zo werkt het niet. Chelsea volgt met hun eigen scout Eddie Newton en een psycholoog tal van voetballers die elders actief zijn. Opleiden is hun doel. Wij zijn blij met spelers als Piazon, Christian Atsu, Patrick van Aanholt en Bertrand Traoré. We moeten van ze genieten en blij zijn dat ze in Nederland de mensen vermaken.”

Ook zelf kan Bosz van de samenwerking profiteren door mee te lopen met topcoach José Mourinho. „Ik heb hem nu één keer vluchtig ontmoet. Het is de bedoeling dat ik in maart of april een paar dagen met hem meeloop. Voor mij kan dat leerzaam zijn. Als coach moet je je blijven ontwikkelen. Dat is een voortdurend proces. Het vak verandert snel. Toen ik voetbalde, had je Voetbal ’80 met Felix Meurders. Nu zijn alle wedstrijden op televisie. Alles wordt uitvergroot.”

Vitesse was een week lang landelijk nieuws toen de club zonder de Israëliër Dan Mori op trainingskamp in Abu Dhabi ging. Bosz kijkt met gemengde gevoelens terug op de gang van zaken. „Achteraf zou je met alle kennis van nu misschien anders hebben gehandeld. Maar achteraf praten is makkelijk. Het heeft ons overvallen. Een dag voor ons vertrek hoorden we dat Dan Mori niet mee zou kunnen. Voordat we het vliegtuig instapten, kregen we via de ambassade te horen dat Dan Mori gearresteerd zou worden als hij toch mee zou gaan. Dat wilden we niet. We dachten aan zijn belang. Er is nooit overwogen niet te gaan. Je kunt dat naïef noemen. Of zelfs fout.”

Volgens Bosz heeft de affaire geen invloed op zijn elftal gehad. „Nee, het spel van de laatste weken heeft daar niets mee van doen. Het was alleen vreselijk voor Dan Mori. Hij had er enorm naar uitgezien om als jood in zo’n land te kijken. Dan Mori krijgt bij ons koosjer voedsel en eet met een keppeltje op. Na de maaltijd blijft hij zitten om te bidden. Dan Mori beleeft zijn geloof intens. Hij gaf zelf aan dat hij zich in Abu Dhabi terughoudend zou opstellen. Hij wilde geen aanstoot geven. Dan Mori was teleurgesteld dat hij niet mee kon, maar vond dat wij moesten gaan. Al die aandacht vond hij vervelend. Daar zat hij helemaal niet op te wachten. Dan Mori heeft er zelf ook niet meer over gesproken.”

Bosz sluit een nieuw trainingskamp in Abu Dhabi ondanks alles niet uit. „Nee, waarom? Wij hebben er wel een uitstekend trainingskamp gehad. De toekomst zal het leren.”