Sotsji dag 8: Verweij teleurgesteld over zilver, Team USA verslaat Rusland

Koen Verweij heeft de zilveren medaille gepakt op de 1.500 meter. Hij kwam maar drieduizendste tekort op de Pool Brodka. Eerder pakte Sjinkie Knegt historisch brons bij het shorttracken.

Het beeld zegt alles: Brodka (goud) zwaait, Verweij (zilver) kijkt teleurgesteld toe
Het beeld zegt alles: Brodka (goud) zwaait, Verweij (zilver) kijkt teleurgesteld toe Foto Reuters/ Marko Djurica

Cпокойной ночи. Dit was Sotsji dag 8

We sluiten dit liveblog. Morgenochtend rond 08.00 uur komt Belle Berghuis in actie bij de snowboardcross. Ook staat bij het skiën de Super G voor de mannen op het programma: het op een na snelste alpine-onderdeel van de Spelen en dus spektakel.

De middag staat in het teken van de 1.500 meter schaatsen voor de vrouwen. Vier jaar geleden was er goud voor Wüst en uiteraard is ze ook nu weer een van de grote favorieten. Start om 15.00 uur, medailles bekend rond 16.32 uur.

Aan het einde van de middag start het bobsleetoernooi, onder meer voor de Nederlandse deelnemer Edwin van Calker. En hij heeft er zin in:

Twitter avatar edwinvancalker Edwin van Calker Morgen raceday met Bror en startnummer 23. Run 1 en 2 zijn morgen. De finale runs zijn maandag. Morgen volle bak. Zin in!

Dan nog even de balans van de dag:

  • Koen Verweij wint namens Nederland zilver op de 1.500 meter, maar baalt daar flink van. "Heel erg klote en zuur" noemde hij het zojuist nog bij de NOS. Hij komt maar drieduizendste tekort voor het goud, dat gaat naar de Pool Zbigniew Brodka. Denny Morrison (Canada) wint brons, na eerder al zilver te hebben gewonnen op de 1.000 meter.
  • Shorttrackgeschiedenis wordt geschreven door Sjinkie Knegt. Hij wint brons op de 1.000 meter, de eerste Nederlandse shorttrackmedaille op de Winterspelen ooit. Goud en zilver gaat naar Rusland, naar respectievelijk Victor An en Vladimir Grigorev.
  • Bij het koningsnummer van het schansspringen - de grote schans - pakt de Pool Kamil Stoch net zoals bij de kleine schans het goud.
  • En de Rus Alexander Tretjakov won goud bij het skeleton.
  • Langlaufgoud voor de Zweedse vrouwen op de 4 x 5 kilometer aflossing, dankzij een enorm sterk optreden van Charlotte Kalla. Finland wint zilver, Duitsland het brons.
  • Het eerste goud van de dag is voor de Oostenrijkse Anna Fenninger. De skiester wint goud op de Super G. Zilver gaat naar de Duitse Maria Höfl-Riesch, brons naar Fenningers landgenote Nicole Hosp.

In niet-medaillenieuws:

  • De ijshockeymannen van de VS winnen, net als in die beroemde finale in 1980 ('The Miracle on Ice'), van Rusland. Deze groepswedstrijd was wederom een thriller en moest door penalty's beslist worden. Na reguliere speeltijd stond het 2-2.
  • De schaatsers van de VS mogen de rest van het toernooi weer schaatsen in hun oude pakken. In de nieuwe, die heel snel hadden moeten zijn, werd slecht gepresteerd. Tijdens de 1.500 meter voor mannen presteerden de Amerikanen echter niet veel beter.

Na vandaag hebben de Nederlandse sporters al 14 medailles behaald: vier keer goud, vier keer zilver, zes keer brons. Het waren al de succesvolste Winterspelen ooit voor Nederland. Op de medaillespiegel staan we op plaats vijf.

Cпокойной ночи

Weer goud voor Stoch

Kamil Stoch doet op de grote schans hetzelfde als hij op de kleine schans: hij springt naar goud. Hij sprong 139 en 132,5 meter, waarmee hij 278,7 punten verzamelde .

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Polen is los: "@InfostradaGold STOCH wins the 4th gold medal for Poland. Previously Poland had won 2 gold in 90 years of OWG history."

Zilver was er voor Noriaki Kasai (Japan), het brons ging naar Peter Prevc (Slovenië).

Stoch viert zijn gouden medaille met twee schansspringende landgenoten. Foto AFP / Pierre-Philippe Marcou


schansspringen

Finale schansspringen begint

Inmiddels is de maan opgekomen in Sotsji. Op het programma staat nog de beslissende ronde van het koningsnummer bij het schansspringen (mannen): de grote schans.

De Poolse skispringer Kamil Stoch sprong eerder vanavond trouwens 143,4 meter en gaat als koploper de finale in, maar de verschillen zijn klein. De finale met de dertig beste springers die nu nog meedoen gaat nu beginnen. Livestream uiteraard bij de NOS.

Reuters / Gary Hershorn


De Poolse skispringer Kamil Stoch vliegt door de lucht bij de eerste run op de grote schans. Foto Reuters / Dominic Ebenbichler

schansspringen

Roze protest van Dweilorkest Kleintje Pils

Dweilorkest Kleintje Pils speelde het bekende nummer Y.M.C.A. tijdens de dweilpauze van de 1500 meter vanmiddag. De band deed tot nu toe nooit zo aan politiek, maar heeft dat nu min of meer toch gedaan door het spelen van dit liedje. Volgens de band gaat het nummer juist over eenheid tussen mensen en hoopt dat ze met dit nummer een "zetje hebben kunnen geven om er iets moois van te maken met elkaar":

Koen Verweij hoopt op beter:

Nadat er bij Verweij ook op het podium geen lachje vanaf kon, begint het nu wellicht iets meer door te dringen dat hij zilver heeft gewonnen:

Twitter avatar verweijkoen Koen Verweij Zilver... Hoop dat ik er later wat meer van ga genieten!

Koen Verweij

Sjinkie Knegt neemt zijn plak in ontvangst

Een blije Sjinkie Knegt nam op Medal Plaza zijn bronzen medaille in ontvangst. De eerste medaille voor een Nederlander in het shorttrack.

Sjinkie Knegt op het podium. Foto AFP / Antonin Thuillier

shorttrack

Goud voor Rusland bij skeleton

De Rus Alexander Tretjakov heeft goud gewonnen bij het skeleton. Hij bleef in de vierde en laatste run de Let Martins Dukurs en de Amerikaan Matthew Antoine voor. De broer van Dukurs, Tomass, werd vierde.

Alexander Tretiakov maakt een vreugdesprong op het podium. Foto Reuters / Murad Sezer

Skeleton

En dit komt er nog...

Er komt niet veel meer vanavond, maar toch nog wel iets:

- Bij het skeleton worden zo de medailles verdeeld bij de mannen
- Het koningsnummer bij het schansspringen (mannen): de grote schans

Het ijshockey gaat ook nog even door en er wordt ook nog steeds gecurld.

schansspringen

Even de balans opmaken...

Voor als je nu midden in dit liveblog valt, dit is wat er tot nu toe vandaag gebeurde:

- Koen Verweij wint namens Nederland zilver op de 1.500 meter, maar baalt daar flink van. Hij komt maar drieduizendste tekort voor het goud, dat gaat naar de Pool Zbigniew Brodka. Denny Morrison (Canada) wint brons, na eerder al zilver te hebben gewonnen op de 1.000 meter.
- Shorttrackgeschiedenis wordt geschreven door Sjinkie Knegt. Hij wint brons op de 1.000 meter, de eerste Nederlandse shorttrackmedaille op de Winterspelen ooit. Goud en zilver gaat naar Rusland, naar respectievelijk Victor An en Vladimir Grigorev.
- Langlaufgoud voor de Zweedse vrouwen op de 4 x 5 kilometer aflossing, dankzij een enorm sterk optreden van Charlotte Kalla. Finland wint zilver, Duitsland het brons.
- Het eerste goud van de dag is voor de Oostenrijkse Anna Fenninger. De skiester wint goud op de Super G. Zilver gaat naar de Duitse Maria Höfl-Riesch, brons naar Fenningers landgenote Nicole Hosp.

Na vandaag hebben de Nederlandse sporters al 14 medailles behaald: vier keer goud, vier keer zilver, zes keer brons. Het waren al de succesvolste Winterspelen ooit voor Nederland.

In niet-medaillenieuws:

- De ijshockeymannen van de VS winnen, net als in die beroemde finale in 1980 ('The Miracle on Ice'), van Rusland. Deze groepswedstrijd was wederom een thriller en moest door penalty's beslist worden. Na reguliere speeltijd stond het 2-2.
- De schaatsers van de VS mogen de rest van het toernooi weer schaatsen in hun oude pakken. In de nieuwe, die heel snel hadden moeten zijn, werd slecht gepresteerd. Tijdens de 1.500 meter voor mannen presteerden de Amerikanen echter niet veel beter.

Video: Verweij heeft er moeite mee

Koen Verweij kon zijn tranen nog net onderdrukken, maar de teleurstelling kwam goed over. Bekijk de reactie van de winnaar van zilver bij de NOS. Klik op de foto voor de video.

Het beeld zegt alles: Brodka (goud) zwaait, Verweij (zilver) kijkt teleurgesteld toe

Het beeld zegt alles: Brodka (goud) zwaait, Verweij (zilver) kijkt teleurgesteld toe. Foto Reuters/ Marko Djurica

Bekijk hier Verweijs race, hier die van Brodka.

schaatsen

Tja, en die Amerikaanse pakken hè?

De Amerikanen kregen toestemming hun oude schaatspakken te dragen na tegenvallende resultaten met de nieuwe, maar konden op de 1.500 meter niet veel uithalen:

Twitter avatar WouterZwart Wouter Zwart Na teleurstellende resultaten trokken Amerikaanse schaatsers oude pak weer aan. Het hielp niet. Op 1500m werden ze 7, 11 (Davis), 22 en 38.

schaatsen

Verweij: ik kan hier niets mee

Dat Verweij teleurgesteld is met zilver, is een understatement. Er kon, zelfs op aandringen van de Canadees Morrison, geen lachje vanaf bij de bloemenceremonie, en ook voor de camera's van de NOS was Verweij een al teleurstelling:

"Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Ik voel me niet blij of zo, terwijl dat misschien wel zo zou moeten. Het is mijn plek niet. Ik heb hier een heel jaar op getraind, Ik had het gevoel dat ik er klaar voor was om te winnen. (...) Ik kan hier ook niets mee. Ik verlies hier gewoon. Ik zag dezelfde tijd staan, maar zag het al aan het publiek. Misschien had ik gewoon rustiger moeten blijven."

schaatsen

Bedenk dit even

Smeekens verloor het goud aan Michel Mulder op een paar duizendste, maar dat waren er nog altijd veel meer als je dat vergelijkt met Verweij:

Twitter avatar DiederikSmit Diederik Smit Jan Smeekens kwam dus niet 3 duizendsten maar 18 (!) duizendsten tekort voor goud op de 500 meter. Een straatlengte.

schaatsen

In beeld: de winnende in een thriller

De VS won na een ware thriller van Rusland. Er moesten penalty's aan te pas komen. Klik op de foto's voor een groter formaat:

Sergej Bobrovski, de keeper bij de Russen , laat de winnende goal door.

Sergej Bobrovski, de keeper bij de Russen , laat de winnende goal door. Foto Reuters/ Brian Snyder


T.J. Oshie juicht na de winnende penalty tegen de Russen.

T.J. Oshie juicht na de winnende penalty tegen de Russen. Foto Reuters/ Brian Snyder


Oshie juicht met zijn ploeggenoten.

Oshie juicht met zijn ploeggenoten. Foto AP/ Morry Gash

ijshockey

VS wint van Rusland

Over spanning gesproken: de VS wint na een ware ijshockeythriller via penalty's van Rusland.

ijshockey

Wüst baalt met Verweij mee

Verweij zal waarschijnlijk pas over enkele dagen terugkijken en blij kunnen zijn met zilver. Ireen Wüst baalt voorlopig met hem mee:

Twitter avatar Ireenw Ireen Wüst AaaagrrrHHH *@/!$#** dacht dat roomie @verweijkoen GOUD had.. zo oneerlijk,waarom niet beide Goud? #trotsopKoen

schaatsen

Uitslag 1.500 meter

De uitslag:

1. Zbigniew Brodka (Polen) 1.45,006 (baanrecord)
2. Koen Verweij 1.45,009
3. Denny Morrison (Canada) 1.45,22
4. Denis Joeskov (Rusland) 1.45,32
5. Mark Tuitert 1.45,42

schaatsen

Verweij naar zilver, op drie duizendste

Koen Verweij wint zilver. Hij schaatst dezelfde tijd als Brodka, maar de Pool is drie duizendste sneller. Brons gaat naar de Canadees Denny Morrison.

schaatsen

Tuitert van podium af, nu Verweij

Nee, geen nieuwe verrassende medaille voor Tuitert. Joeskov komt niet aan de tijden van Brodka en Morrison, maar rijdt wel de derde tijd: 1.45,37. Brodka is dus al zeker van een medaille.

Nu: Koen Verweij en de Amerikaan Joey Mantia.

schaatsen

Nog twee races, met daarin Verweij

Nog twee races. Brodka leidt voor Morrison, Tuitert staat nu nog op brons. De topfavoriet (als je daar op deze afstand momenteel van kunt spreken), Denis Joeskov, komt nu in de baan tegen de Noor Pedersen. Daarna nog Koen Verweij tegen Joey Mantia.

schaatsen

Pool Brodka nieuwe leider, Tuitert derde

De Pool Zbigniew Brodka is de nieuwe leider: 1.45,00. Morrison staat nu tweede. Tuitert nog derde.

schaatsen

Nee, geen gouden herhaling voor Tuitert

Morrison schaatst gewoon een stukje harder: 1.45,22. Tuitert staat nu op zilver, Bøkko op brons.

schaatsen

Baanrecord

Tuiterts tijd is trouwens ook een baanrecord. De eerste kanshebber bijt zich al stuk op zijn 1.45,42. De Belg Bart Swings haalt het niet, staat nu tweede met 1.45,95. Groothuis staat nu derde. Denny Morrison en Håvard Bøkko schaatsen nu.

schaatsen

VS-Rusland: 2-2

Rusland maakt gelijk en denkt voorsprong te nemen, maar goal wordt afgekeurd.

ijshockey

Tuitert sneller dan in Vancouver

Tuitert schaatst bijna een exacte kopie (in ieder geval drie rondjes lang) van zijn gouden race van Vancouver, maar is uiteindelijk zelfs sneller: 1.45,42. Is dit genoeg voor een medaille?

schaatsen

Tuiterts laatste olympische race

Kan Mark Tuitert zijn kunststukje van vier jaar geleden in Vancouver herhalen? Hij schaatst nu zijn laatste olympische race.

Lees over hem in onze aflevering van Wintergoud.

schaatsen

VS op voorsprong in ijshockeykraker

De VS leidt inmiddels tegen Rusland: 2-1.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof USA op 2-1 tegen Rusland. Crowd not amused. #Sochi2014

ijshockey

Beslissing op 1.500 meter valt

Met de Duitser Patrick Beckert en de Rus Alexej Jesin gaan we weer van start. In rit 13 zo Mark Tuitert.

schaatsen

In beeld: de Nederlanders voor de dweil

Klik voor een grotere foto:

 Jan Blokhuijsen.

Jan Blokhuijsen. Foto AP/ Pavel Golovkin


 Jan Blokhuijsen.

Jan Blokhuijsen. Foto Reuters/ Issei Kato


 Stefan Groothuis

Stefan Groothuis. Foto AFP/ Jung Yeon-je


Stefan Groothuis

Stefan Groothuis. Foto Reuters/ Phil Noble

schaatsen

Dweil: de tussenstand

Tien ritten zijn voorbij, er wordt nu gedweild in de Adler Arena. Dit is de tussenstand:

1. Groothuis 1.46,08
2. Blokhuijsen 1.46,50
3. Nenzi 1.47,48

Na de dweil nog twee Nederlanders, onder wie huidig olympisch kampioen Mark Tuitert. Ook alle echte favorieten:

13. Tuitert - Silovs (Let)
20. Verweij - Mantia (VS)

schaatsen

Vier jaar geleden...

Was deze tijd van Groothuis goed genoeg geweest voor zilver. Davis pakte toen zilver in 1.46,10. De verwachting is wel dat hier nog een stuk sneller zal worden gereden. Het hele toernooi al worden er in de Adler Arena bijzonder snelle tijden voor een laaglandbaan neergezet.

schaatsen

Groothuis nieuwe snelste

Groothuis rijdt 1.46,08, nu de nieuwe snelste tijd. Hij ging heel hard van start, maar moest dat uiteindelijk bekopen.

schaatsen

VS maakt gelijk in kraker

Inmiddels is het weer helemaal gelijk in de ijshockeykraker tussen de VS en Rusland: 1-1.

ijshockey

Groothuis in actie

De kersverse olympisch kampioen op de 1.000 meter, Stefan Groothuis, mag laten zien wat hij waard is op de 1.500.

De tussenstand na zes ritten:

1. Blokhuijsen 1.46,50
2. Nenzi (Ita) 1.47,48
3. Tian (Chi) 1.47,95

schaatsen

China boekt weer zege

De Chinese curlingploeg heeft op de Olympische Spelen een zege geboekt op Rusland. De Aziaten waren met 9-6 te sterk voor het gastland en gaan daardoor nog altijd aan de leiding in de groep. Zweden was met 8-4 Duitsland de baas en staat net als China op zes zeges en een nederlaag.

Groot-Brittannië ging voor de tweede keer onderuit in Sotsji. De Britten waren zaterdag niet opgewassen tegen titelverdediger Canada (7-5), waardoor beide landen nu gedeeld derde staan. Zwitserland boekte ten koste van Denemarken zijn tweede overwinning: 9-3.
Alle tien de landen spelen in de groepsfase een keer tegen elkaar. De beste vier gaan door naar de halve finale. (Novum)

curling

Bij het ijshockey

...leidt Rusland inmiddels tegen de VS, 1-0 in de tweede periode.

ijshockey

Blokhuijsen: 1.46,50

Jan Blokhuijsen rijdt 1.46,50, voorlopig de beste tijd. Dat zal hem niet in de buurt van een podiumplek brengen, maar sneller was hij dit seizoen nog niet. De overige Nederlanders komen een stukje later in het programma.

schaatsen

1.500 meter van start, Blokhuijsen al snel aan de bak

De 1.500 meter is van start gegaan met de Zweed David Andersson en de Canadees Vincent de Haitre. In rit 2 al Jan Blokhuijsen.

schaatsen

Sjinkie dolblij met brons

Sjinkie Knegt mocht zojuist op het podium komen in het Iceberg Skating Palace. Hij is dolblij met zijn historische bronzen medaille.

Foto AP / Darron Cummings

shorttracken

Scholten voorspelt: goud voor Joeskov

Even terug naar de 1500 meter. Verslaggever Maarten Scholten denkt dat er vandaag wel dertien mannen kansmaken op de drie te verdelen medailles. Hij noemt naast de Nederlanders de Belg Bart Swings, de Noren Håvard Bøkko, de Amerikanen Brian Hansen, Shani Davis en Joey Mantia, de Deen Sverre Lunde Pedersen, de Polen Zbigniew Brodka en Konrad Niedzwiedski, de Canadees Denny Morrison (die knap het zilver pakte op de 1000 meter) en last but not least de Rus Denis Joeskov, de winnaar van de WK Afstanden in Sotsji vorig jaar.

Joeskov tijdens zijn race op de 1000 meter. Foto Reuters / Laszlo Balogh

Als Scholten een voorspelling moet doen zegt hij goud voor Joeskov, zilver voor Morrison en brons voor Swings. Hoewel Davis niet onderschat mag worden, voegt Scholten toe:

“Davis lijkt niet goed (hij werd achtste op de 1000 meter), maar hij kan van de ene op de andere dag iets geks doen.”

schaatsen

Tussenstand VS - Rusland: 0-0

De eerste periode bij de ijshockeykraker tussen de Verenigde Staten en Rusland zit erop. Er is nog niet gescoord, hoewel de Russen de betere kansen hadden.

ijshockey

Zometeen de 1500 meter: maken we weer kans?

Vanaf 14.30 uur begint in de Adler Arena de 1500 meter schaatsen voor de mannen. Met vier Nederlanders aan de start: olympisch kampioen Mark Tuitert, de winnaar van de 1000 meter Stefan Groothuis, afstandsspecialist Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, de vervanger van Sven Kramer.

Hebben de Nederlanders vanmiddag kans? Volgens onze verslaggever Maarten Scholten, die in Sotsji voor NRC het schaatsen volgt, “zijn de Nederlanders allemaal goed”, maar hij wijst er wel op dat ze de afgelopen jaren op de 1500 meter niet veel bijzonders hebben gepresteerd. Bij de WK Afstanden van vorig jaar in Sotsji stond Nederland niet op het podium, het jaar daarvoor in Heerenveen ook niet. Mark Tuitert zorgde vier jaar geleden in Vancouver natuurlijk voor een sensatie door goud te winnen. Kan hij opnieuw boven zichelf uitstijgen? Zijn 1000 meter was met een tiende plaats niet erg veelbelovend.

De grootste kanshebber voor Nederland lijkt Koen Verweij. Hij stelde op de 1000 meter met de zesde plaats een beetje teleur, maar de 1500 meter is zijn afstand. Verweij stond dit seizoen bij de wereldbekerwedstrijden drie keer op het podium, waarvan eenmaal op de hoogste trede (Calgary). Blokhuijsen en Groothuis gaan normaal gesproken niet voor de medailles rijden, hoewel je natuurlijk nooit weet wat de gouden plak van de 1000 met Groothuis doet.

schaatsen

In beeld: het brons van Knegt

Al kiezen de fotografen vooral voor de nummers een en twee. Sjinkies gejuich is op de achtergrond natuurlijk wel te zien:

Knegt tijdens de race.

Knegt tijdens de race. Foto AP/ Bernat Armangue


Knegt op de achtergrond. Vooraan de Rus Victor An en zijn landgenoot Vladimir Grigorev.

Knegt op de achtergrond. Vooraan de Rus Victor An en zijn landgenoot Vladimir Grigorev. Foto AFP/ Joeri Kadobnov


Foto AP/ Ivan Sekretarev

shorttracken

Foto: Ter Mors staat pers te woord

Dat is dan een beetje zuur. Je wordt vierde, staat de pers te woord, terwijl op beelden naast je te zien is hoe de bloemenceremonie voor het podium bezig is:

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Ter Mors staat pers te woord terwijl op de tv naast haar de medailles worden uitgereikt. #netniet http://t.co/yDtPOghwTE

shorttracken

IJshockeykraker begonnen

De VS tegen Rusland, een absolute kraker. De wedstrijd is net begonnen. Kijk live mee bij de NOS.

ijshockey

Ter Mors: hier kwam ik niet voor

Ter Mors schreef eerder niet als eerste shorttrackgeschiedenis voor Nederland. Ze reageerde bij de NOS:

"Daar kwam ik niet voor. Het was een heel gunstige positie, maar de laatste ronde ging zo hard, dat je niet kunt passeren. Toen die valpartij kwam, kwam ik even in de clinch en dat moet je toch een gaatje dichtrijden. Dan heb je aan het eind niet alles over."

shorttracken

Weer bijna vergeten...

...het podium op de 1.000 meter: de Koreaanse Rus Victor An won goud, het zilver was ook voor Rusland, voor Vladimir Grigorev.

shorttracken

Knegt: gereden voor wat ik waard was

Knegt in een eerste reactie aan de NOS:

"Ik heb er zelf nog niet zoveel woorden voor, dat het er nu uitkomt is geweldig. In de finale heb ik gereden voor wat ik waard was."

shorttracken

En eens geen langebaanschaatser

Deze bronzen medaille is de eerste voor Nederland deze Spelen die niet in de Adler Arena behaald werd, de plek waar de langebaanschaatsers actief zijn.

shorttracken

Brons voor Sjinkie Knegt!

Geschiedenis: Sjinkie Knegt heeft brons gewonnen op de 1.000 meter, de allereerste olympische shorttrackmedaille ooit voor Nederland.

shorttracken

Nu Knegt

Sjinkie Knegt staat klaar voor zijn finale op de 1.000 meter. Er is flinke concurrentie, maar kan Knegt verrassen?

schaatsen

Het podium op de 1.500 meter

Zouden we bijna de winnaars van medailles op de 1.500 meter vergeten. Goud ging naar de Chinese Yang Zhou, zilver naar de Koreaanse Suk-Hee Shim. Brons was er voor de Italiaanse Arianna Fontana.

De vierde plek voor Ter Mors is extra ondankbaar als je bedenkt dat er door een valpartij uiteindelijk van de zeven vrouwen maar vier over waren.

shorttracken

Knegt krijgt nu kans geschiedenis te schrijven

Nu krijgt Sjinkie Knegt op de 1.000 meter zometeen kans om geschiedenis te schrijven. Wint hij wel een medaille voor Nederland?

shorttracken

Ter Mors vierde

Helaas, Jorien ter Mors wordt vierde in de finale op de 1.500 meter.

shorttracken

Ter Mors op de baan, eerste shorttrackmedaille ooit?

Nog nooit stond een Nederlandse shorttracker in een individuele olympische finale. Ter Mors kan de eerste Nederlandse shorttrackmedaille ooit op de Spelen behalen, ze komt nu in actie.

shorttracken

Eerst de B-finale, dan Ter Mors

Ter Mors komt zometeen in actie in de A-finale op de 1.500 meter. Daar worden de medailles verdeeld. Nu eerst even de B-finale. Kijk live mee bij de NOS.

Ter Mors kwam op de 500 meter dit toernooi trouwens al in actie in een B-finale. Ze werd uiteindelijk zesde en baalde. Kans voor revanche dus vandaag.

shorttracken

Langlaufgoud voor Zweden

Dit gebeurde al even eerder, maar we waren even te druk met het shorttracken: Zweden heeft goud gewonnen bij de 4 x 5 kilometer aflossing bij het langlaufen. Het is het eerste goud voor Zweden deze Spelen. Finland werd en tweede en kreeg het zilver, Duitsland het brons.

langlaufen

Nog nooit eerder twee finaleplekken

De finaleplaatsen voor Knegt en Ter Mors zijn uniek, tweet onze sportredacteur in Sotsji Rob Schoof:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Shorttrackbondscoach Jeroen Otter heeft twee rijders in olympische finales: @sjinkieknegt en @jorientermors. Nooit eerder lukte #TeamNL dat.

shorttracken

In beeld: de duw

Sjinkie Knegt (links) krijgt een duw van de Zuid-Koreaan Han-Bin Lee.

Sjinkie Knegt (links) krijgt een duw van de Zuid-Koreaan Han-Bin Lee. Foto AFP/ Joeri Kadobnov

shorttracken

Kijk, Mario van der Ende zegt het ook

Oud-voetbalscheidsrechter Mario van der Ende heeft ook een oordeel over de schouderduw tegen Knegt:

Twitter avatar MariovanderEnde Mario van der Ende Onreglementaire schouderduw kostte Knegt bijna #ShortTrack finale 1000m. #os2014 #sotsji Terechte arbitrale beslissing #finale

shorttracken

Toch naar finale!

Ja! Toch! Knegt alsnog naar de finale, omdat de jury oordeelt dat hij onrechtmatig uit balans is gebracht. Later vandaag is die finale op de 1.000 meter.

shorttracken

Wel of niet Knegts schuld?

shorttracken

Knegt uitgeschakeld na schouderduw

[strong]Sjinkie Knegt[/strong] plaatst zich niet voor de olympische finale. Hij kreeg een schouderduw en maakte geen kans meer bij de eerste twee te eindigen.

shorttracken

Knegt nu op de baan

Knegt komt nu in actie. Kan hij zich plaatsen voor de finale?

shorttracken

Knegt zo in eerste heat halve finales

Sjinkie Knegt mag zo in de eerste heat proberen een finaleplek te bemachtigen. Hij heeft onder anderen concurrentie van de Koreaan Han-Bin Lee en de Rus Vladimir Grigorev.

shorttracken

Finaleplek Jorien ter Mors

Jorien ter Mors bewijst in goede vorm te zijn. Ze eindigt als tweede in haar halve finale, achter de Italiaanse Arianna Fontana, en plaatst zich voor de olympische finale op de 1.500 meter. Later vanmiddag wordt deze geschaatst.

shorttracken

Helaas, Van Kerkhof verrast niet

Yara van Kerkhof heeft niet kunnen verrassen en plaatst zich niet voor de finale van de 1.500 meter. Ze zat ook in een wel heel sterke heat. Jorien ter Mors komt nu in actie, die heeft in ieder geval een gunstiger loting.

shorttracken

Van Kerkhof nu in actie

Yara van Kerkhof schaatst nu haar halve finale op de 1.500 meter. Kan ze verrassen in deze sterke heat? Ze moet bij de eerste twee eindigen.

shorttracken

Ernstig ongeluk Russische skiester

De Russische skiester Maria Komissarova, kanshebber voor een medaille op het freestyleonderdeel skicross, is ernstig gewond geraakt tijdens een training. Ze wordt meteen geopereerd, meldt persbureau Reuters. De 23-jarige Russin komt in ieder geval niet meer in actie deze Spelen.

freestyleskiën

In beeld: Knegt verrassend door

Sensatie op de 1.000 meter: Knegt door, Hamelin niet. Klik voor grotere foto.

 Sjinkie Knegt naar de eerste positie in zijn heat. Achter hem Hamelin, Alvarez en An.

Sjinkie Knegt naar de eerste positie in zijn heat. Achter hem Hamelin, Alvarez en An. Foto AFP/ Damien Meyer


Hamelin blijft beduusd achter.

Hamelin blijft beduusd achter. Foto AFP/ Damien Meyer

shorttracken

Valpartij favorieten: Knegt door

Een deceptie voor topfavoriet Charles Hamelin. Hij valt, net als Alvarez. Dat betekent dat Knegt profiteert en door is op de 1.000 meter. Een enorme sensatie. De halve finales volgen later vandaag.

shorttracken

Knegt nu in actie

Gaat Knegt verrassen in deze topheat? Kijk live mee bij de NOS.

shorttracken

Over beroerde lotingen gesproken

Sjinkie Knegt komt binnen afzienbare tijd in actie in de kwartfinale van de 1.000 meter, maar heeft een bijna finalewaardige loting getroffen. Hij moet tweede worden in een heat waarin ook de Canadees Charles Hamelin (meervoudig olympisch kampioen bij het shorttracken) en de Koreaanse Rus Victor An zit. Leuk feitje: de beroemde middelvingers van Knegt waren gericht op deze An.

shorttracken

Voor Ter Mors lonkt finaleplek, Van Kerkhof aan de bak

Net wat duiding bij de NOS: Jorien ter Mors heeft een prima loting voor haar halve finale van iets na 12.00 uur zometeen. Ze heeft eigenlijk alleen écht concurrentie van de Italiaanse Fontana. De rest moet ze kunnen hebben en dus lonkt een finaleplek. Yara van Kerkhof, die al verraste met haar plaatsing, heeft het een stuk beroerder getroffen en lijkt minder kans te hebben.

De loting.

shorttracken

Super G mannen vervroegd

De Super G, de superreuzenslalom, van morgen bij de mannen is met een uur vervroegd. De reden is het verwachte warme weer, waar Sotsji al enige tijd mee te maken heeft. Het skionderdeel start nu om 07.00 uur onze tijd (10.00 uur in Sotsji). De Noor Aksel Lund Svindal verdedigt zijn titel. De supercombinatie bij de mannen werd ook al met een uur vervroegd gisteren.

alpineskiën

In beeld: Ter Mors en Van Kerkhof door

Klik op de foto om hem te vergroten:

Jorien ter Mors tijdens haar 1.500 meter.

Jorien ter Mors tijdens haar 1.500 meter. Foto AP/ Darron Cummings


Jorien ter Mors

Jorien ter Mors. Foto AP/ Ivan Sekretarev


Yara van Kerkhof, hier in derde positie.

Yara van Kerkhof, hier in derde positie. Foto AP/ Vadim Ghirda


Yara van Kerkhof

Yara van Kerkhof. Foto AP/ Darron Cummings

shorttracken

Ook Van Kerkhof knap door

Het is niet haar favoriete afstand, maar ook Yara van Kerkhof heeft zich knap geplaatst voor de halve finales van de 1.500 meter.

shorttracken

Ter Mors neemt eerste horde, naar halve finales

Heel gemakkelijk heeft Jorien ter Mors zich geplaatst voor de halve finales op de 1.500 meter. Ze eindigde als eerste in haar heat. Nu Yara van Kerkhof.

shorttracken

Ter Mors nu op de baan

Jorien ter Mors start nu. Kan ze zich plaatsen voor de halve finales?

shorttracken

Zweedse vrouwen naar halve finale

Zweden heeft zich ten koste van buurland Finland geplaatste voor de halve finale bij het ijshockey voor de vrouwen: 4-2.

ijshockey

Elise Christie eruit

Elise Christie, vooraf een van dé favorieten op de 1.500 meter bij het shorttracken, is niet door naar de halve finale. Ze werd eerste in haar heat, maar kreeg een straf. Een grote aderlating voor het Britse shorttracken, maar wel, zo chauvinistisch zijn we dan wel weer, een concurrent minder voor Jorien ter Mors.

shorttracken

Slovenië wint van Slowakije

Toch wel een verrassing bij de ijshockeymannen. In de groepsfase won Slovenië zojuist van Slowakije: 3-1. Slovenië had tot vandaag nog geen ijshockeywedstrijd (bij de mannen) op de Winterspelen gewonnen.

ijshockey

Ter Mors in vierde heat, Van Kerkhof in vijfde

Eerst nog wat heats zonder Nederlandse inbreng op deze 1.500 meter. In de vierde van zes heats zien we Jorien ter Mors, de voornaamste kanshebber van de twee Nederlanders. Een heat later komt Yara van Kerkhof in actie.

shorttracken

Shorttracken over een kwartiertje

De eerste Nederlandse inbreng van de dag is zometeen op de shorttrackbaan. Gaan we ook daar een medaille binnenhalen? Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof komen op het ijs voor de 1.500 meter. Ter Mors maakt een goede kans op een medaille, kijkend naar haar recente resultaten. Ze is huidig Europees kampioen op het onderdeel. De series beginnen om 11.00 uur.

Sjinkie Knegt rijdt om 11.45 uur de kwartfinales van de 1.000 meter en wellicht ook de halve finale (12.45 uur) en de finale (13.20 uur).

Meekijken kan, zoals altijd, bij de NOS.

shorttracken

IOC: valsspelers zijn niet in Sotsji

Nog geen sporter is betrapt op het gebruik van doping tijdens deze Winterspelen, maar dat vindt het IOC niet meer dan logisch. Dat vindt het "verwacht" dat mensen niet valsspelen, zo zei antidopingtopman Arne Ljungqvist tegen persbureau AP. De mensen die wel valsspelen door doping te gebruiken, "die zijn niet hier".

Er zijn tot en met gisteravond 1.799 tests uitgevoerd in Rusland. Dat aantal moet over een week, wanneer de Spelen eindigen, op 2.453 staan. Doping was trouwens in Vancouver ook vrijwel geheel afwezig, voor zover tests dat hebben kunnen uitwijzen. Vier jaar geleden werd slechts één sporter betrapt volgens Ljungqvist.

Twitter avatar Ireenw Ireen Wüst En toen werd ik uit mijn bed gehaald voor dopingcontrole nummer 6 deze spelen! #sochi2014 #fairplay #welvroeg

Doping

Foto: het podium op de Super-G

Goud, zilver en brons op de spectaculaire Super-G.

Het podium op de Super-G bij de vrouwen, van links naar rechts: de Duitse Maria Höfl-Riesch (zilver), de Oostenrijkse Anna Fenninger (goud) en haar landgenote Nicole Hosp (brons)

Het podium op de Super-G bij de vrouwen, van links naar rechts: de Duitse Maria Höfl-Riesch (zilver), de Oostenrijkse Anna Fenninger (goud) en haar landgenote Nicole Hosp (brons). Foto Reuters/ Leonhard Foeger

alpineskiën

Waar zouden we hier nou het meest over praten op Facebook?

Leuk dit. Sports on Facebook heeft een kaartje gemaakt waarop te zien is over welke olympische sporten over de hele wereld wordt gepraat op het sociale medium. Zo praten ze in Rusland het meest over kunstrijden, in bijna heel Europa over de biatlon. En waarover praten Nederlanders het meest? Mmm, wat zou dat nou zijn...?

sociale media

Video: de VS en hun schaatspakken

Persbureau AP heeft een korte video over de schaatspakwissel van de VS online gezet:

schaatsen

Poetin verdedigt Ploesjenko

Toen het Russische boegbeeld bij het kunstrijden, Jevgeni Ploesjenko, besloot zich donderdag voor zijn vrije kür besloot terug te trekken vanwege een blessure en dus in feite zijn carrière te beëindigen, kwam dat hem op veel kritiek vanuit Rusland te staan. Ploesjenko kampte met een rugblessure en kon daardoor naar eigen zeggen echt niet zijn kür doen.

Volgens critici in zijn thuisland had hij gewoon door moeten gaan, anderen baalden vooral dat hij niet eerder had besloten niet in actie te komen. Zo had het Russische team, dat al kritiek kreeg bij de selectie van de 31-jarige (bejaard voor een kunstrijder), anders het 18-jarige talent Maxim Kovtun kunnen oproepen.

De Russische president Vladimir Poetin springt nu in de bres voor de veteraan:

"Hij deed mee bij het teamonderdeel en presteerde optimaal. Hij heeft echt een groot probleem met zijn gezondheid, hij heeft meerdere operaties gehad."

Eerder deze Spelen leidde Ploesjenko Rusland naar goud op het teamonderdeel bij het kunstrijden.

kunstrijden

Definitief nieuwe oude pakken voor VS?

Nog even terug naar laat gisteravond: de internationale schaatsbond ISU heeft de Amerikaanse schaatsers toestemming gegeven om de rest van het toernooi in hun oude pakken te schaatsen. Er was nogal wat te doen om die nieuwe outfits van de Amerikanen, de tot vlak onder de kin opgeritste gitzwarte 'vuilniszakken'. Van tevoren werd geclaimd dat de pakken de snelste ooit waren, maar mocht dat echt zo zijn, dan drukte zich dat niet uit in resultaten.

De voornaamste kanshebbers voor medailles tot nu toe, Shani Davis, Heather Richardson en Brittany Bowe vielen enorm tegen. Shani Davis werd slechts achtste op de 1.000 meter, de afstand waarop hij tweevoudig olympisch kampioen was. Heather Richardson en Brittany Bowe (wereldrecordhoudster) behoren tot de absolute top op de 1.000 meter bij vrouwen, maar stelden ook flink teleur.

Shani Davis in het bekritiseerde nieuwe pak van de VS

Shani Davis in het bekritiseerde nieuwe pak van de VS. Foto AP/ David J. Phillip

Laatstgenoemden schaatsten hun 1.000 meter trouwens al wel in een aangepast pak. Het ventilatiegat aan de achterkant, dat ervoor zorgde dat er lucht uit de pakken kwam, waardoor de zo gewenste aerodynamische houding negatief werd beïnvloed, werd dichtgemaakt. Ook dat hielp dus niet. Dus nu zijn de Amerikanen gewoon weer terug bij de oude pakken. We zullen zien hoe dat vandaag uitpakt, mits het IOC ook akkoord gaat met de pakwissel. Kan Shani Davis in zijn oude outfit wél weer een belangrijke wedstrijd winnen? Of is hij gewoon niet in heel goede doen?

De Nederlanders en de Russen rijden trouwens ook in nieuwe pakken. Die, en dan vooral de Nederlanders, doen het uitstekend.

schaatsen

Chinese curlingsters verslaan titelhouder Zweden

De Zweedse curlingsters hebben voor de tweede keer een wedstrijd verloren op de Olympische Spelen. China was vanochtend met 7-6 te sterk voor de titelverdediger. De Zweden en Chinezen hebben allebei vier van de zes duels gewonnen en maken goede kans op een plek in de halve finale.

Canada bleef tegen Japan (8-6) ongeslagen en is zo goed als zeker van een plek bij de laatste vier. Japan maakt met vier nederlagen bijna geen kans meer. Groot-Brittannië versloeg Zuid-Korea met 10-8 en staat op gelijke hoogte met Zweden en China.

Alle tien landen treffen elkaar in de eerste ronde een keer. De beste vier gaan door naar de halve eindstrijd.

Foto AP / Robert F. Bukaty

curling

Fenninger wint goud op de Super-G

De Oostenrijkse Anna Fenninger heeft het goud gewonnen op de Super-G. Haar tijd van 1.25,52 werd niet meer verbeterd door andere kanshebbers. De Duitse Maria Hoefl-Riesch was 0,55 seconden langzamer en pakt het zilver. De Oostenrijkse Nicole Hosp wint het brons.

Fenninger is blij na haar goede racce in de Super-G. Later zou blijken dat haar tijd genoeg is voor goud. Foto Reuters / Leonhard Foeger


alpine skiën

Vanmiddag: Koude Oorlog bij het ijshockey

Later vandaag een kraker bij het ijshockey voor de mannen: om 13.30 uur treft Team USA het thuisland Rusland in groep A. The New York Times schreef een mooie voorbeschouwing op dit duel der giganten onder de kop 'In U.S.-Russia Hockey Game, Cold War Shifts to the Ice':

It is a gold medal or bust for the Russians, for whom hockey is not just the national sport but a mirror reflecting the country’s collective soul. For the past 22 years, since the breakup of the Soviet Union, that mirror has been cracked by teams that looked strong on paper but could not make it to the top of the medals podium.

ijshockey

Uitzonderlijk veel uitvallers bij Super-G

Van de negentien vrouwen die tot nu toe gefinisht zijn, vielen er maar liefst acht uit. Oorzaak lijkt het moeilijke parcours van de Super-G in Sotsji. Overigens halen vrijwel alle toppers voorlopig wel de finish. Tussenstand na 19 van de 49 vrouwen die deelnemen: de Oostenrijkse Anna Fenninger gaat aan kop (1.25,52), gevolgd door haar landgenote Nicole Hosp (+0,66) en de Zwitserse Lara Gut (+0,73).

De Zwitserse Dominique Gisin kwam vanochtend ten val. Ze was bepaald niet de enige uitvaller. Foto AP / Christophe Ena

alpine skiën

Het programma van vandaag

Het belangrijkste moment van vandaag voor Nederland is vanmiddag, als de mannen in de Adler Arena de 1500 meter schaatsen. Voor Nederland komen Jan Blokhuijsen, Stefan Groothuis, Mark Tuitert en Koen Verweij op de baan. Hopelijk kunnen zij opnieuw medailles binnenslepen voor Team NL.

De shorttrackers gaan om 11.00 uur verder met hun toernooi, met voor Nederland Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt die op respectievelijk de 1500 en 1000 meter misschien wel voor het eremetaal kunnen gaan.

Verder vandaag onder meer een kraker bij het ijshockey voor mannen (Rusland - VS) en het meest prestigieuze nummer bij het skispringen: de finaleronde op de grote schans. Lees meer over het programma van vandaag in ons spoorboekje.

sotsji

Dag 8 begonnen met Super-G voor vrouwen

Bij het alpine skiën is één van de meest spectaculaire onderdelen begonnen, de Super-G. Vandaag is het de beurt aan de vrouwen op dit onderdeel. De Super-G is het op één na snelste onderdeel van het skiën, Het parcours is steiler dan dat van de afdaling, maar minder bochtig dan dat van de reuzenslalom. De negen vrouwen die tot nu toe in actie kwamen hebben bijzonder veel moeite met het parcours. Alleen de Amerikaanse Leanne Smith en de Zwitserse Fabienne Suter hebben tot nu toe weten te finishen. Straks komen de favorieten voor het goud in actie. Kijken kan via deze NOS-stream.

Hieronder de Spaanse Carolina Ruiz Castillo, die als tweede naar beneden ging en ook de finish niet haalde:

Foto AFP / Fabrice Coffrini

alpine skiën