kort

Verdediging

Kleine vleeseter stinkt of leeft in groep

Kleine vleesetende zoogdieren die overdag leven, beschermen zich op een andere manier tegen natuurlijke vijanden dan nachtdieren. Zoogdieren die overdag actief zijn, zoals het stokstaartje, worden vooral bejaagd door roofvogels. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat zij vaak in grote groepen leven, om elkaar tijdig te kunnen waarschuwen voor deze vogels. Zoogdieren die ’s nachts leven, zoals het stinkdier, hebben meer te vrezen van grotere landzoogdieren. Om hun belagers af te schrikken, spuiten ze vaak een stinkende, giftige vloeistof uit de klieren rond hun anus, zagen de onderzoekers. De onderzoekers bestudeerden 181 soorten zoogdieren waarop wordt gejaagd en publiceren hun resultaten deze maand in Evolution. De zoogdieren waarop het meest gejaagd wordt kunnen vloeistof in een rechte lijn naar hun vijand schieten.

Mammoet

Op ijstijdsteppe groeiden kruiden

De wolharige mammoet en zijn kameraden (de wolharige neushoorn, de bizon, het paard) leefden niet op de half besneeuwde kale toendra’s waarmee ze meestal worden geassocieerd. Ze leefden in bloemrijke gebieden die het midden hielden tussen steppe en toendra. Ze aten smakelijke, voedzame en goed verteerbare kruidachtige planten. Dit blijkt uit onderzoek dat op 6 februari in Nature is gepubliceerd. Het werd al langer aangenomen, op grond van stuifmeelonderzoek en oude uitwerpselen, het nieuwe werk levert naast een bevestiging ook nieuwe details. Op de zogenoemde ‘mammoetsteppe’ groeiden veel minder grassen dan werd aangenomen. Pas na het uitsterven van de mammoeten ontstonden de vochtige toendra’s die er ook nu nog zijn.

Astronomie

Ook over de zon razen wervelstormen

Niet alleen in de atmosfeer van de aarde, maar ook in die van de zon komen cyclonen voor. Chinese astronomen hebben die ontdekt op opnamen van het Solar Dynamics Observatory, een Amerikaanse zonnesatelliet. De roterende wervels bestaan uit geïoniseerd waterstofgas en zijn gemiddeld driemaal zo groot als de aarde. Ze ontstaan niet door verschillen in druk of temperatuur, zoals op aarde. Ze zijn geworteld in gebieden met een sterk magnetisch veld en verschijnen als zo’n gebied roteert. In de Astrophysical Journal Letters van 20 februari beschrijven astronomen drie cyclonen die na elkaar boven hetzelfde gebied verschenen, in dezelfde richting draaiden en elk 8 tot 10 uur zichtbaar bleven. Het magnetische veld waarin ze verankerd waren draaide meer dan vier dagen lang in deze richting.