Koen Verweij komt drieduizendste tekort, goud op 1500 is voor Brodka

Verweij grijpt naar zijn hoofd als hij zich realiseert dat hij het goud net misloopt.
Verweij grijpt naar zijn hoofd als hij zich realiseert dat hij het goud net misloopt. Foto AFP / Damien Meyer

Koen Verweij is er op het nippertje niet in geslaagd om het olympisch goud te winnen op de 1500 meter. De Nederlander reed in de laatste rit een geweldige race en klokte exact dezelfde tijd (1.45,00) als de Pool Zbigniew Brodka, maar die bleek drieduizendste sneller te hebben gereden.

Brodka bezorgt Polen de eerste schaatsmedaille ooit bij de mannen. Het brons ging naar de Canadees Denny Morrison (1.45,22). Mark Tuitert werd vijfde met een tijd van 1.45,42. Stefan Groothuis (12e) en Jan Blokhuijsen (13e) deden niet mee om het eremetaal.

Tuitert reed een goede race die qua opbouw en tijd vergelijkbaar was met zijn gouden race in Vancouver van vier jaar geleden, maar toen de laatste paar ritten kwamen werd duidelijk dat hij niet langer tot de snelste mannen behoort. Morrison en ook de Rus Joeskov, die uiteindelijk vierde werd, verbeterden zijn tijd, net als Brodka, die met 1.45,00 een hele rappe snelste tijd klokte. In de laatste rit bleven Verweij en de Amerikaan Mantia in de buurt van Brodka, tot Verweij op de streep drieduizendste tekort bleek te komen.

‘Ik verlies hier en dat wou ik gewoon niet’

Verweij wist na afloop voor de camera’s van de NOS niet goed wat hij moest zeggen:

“Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Ik voel me niet blij of zo, terwijl dat misschien wel zo zou moeten. Het is mijn plek niet. Ik heb hier een heel jaar op getraind, Ik had het gevoel dat ik er klaar voor was om te winnen. (…) Ik kan hier ook niets mee. Ik verlies hier gewoon. Ik zag dezelfde tijd staan, maar zag het al aan het publiek. Misschien had ik gewoon rustiger moeten blijven.”

Ireen Wüst, die deze Spelen al twee medailles won en morgen in actie komt op de 1500 meter, reageerde op Twitter ontzet:

Twitter avatar Ireenw Ireen Wüst AaaagrrrHHH *@/!$#** dacht dat roomie @verweijkoen GOUD had.. zo oneerlijk,waarom niet beide Goud? #trotsopKoen

Het zilver van Verweij is de veertiende medaille van Nederland op deze Spelen. Eerder vandaag schreef Sjinkie Knegt geschiedenis door als eerste Nederlandse shorttracker ooit een medaille (brons) bij de 1.000 meter te winnen.

Volg al het laatste nieuws over Sotsji in ons liveblog.