Hoe kies je de beste foto?

Op een krantenredactie komen dagelijks zo’n 5.000 foto’s binnen. Probeer daar maar eens de beste foto van 2013 uit te kiezen. De jury van de World Press Photo koos de afgelopen dagen het beste beeld uit 98.671 ingezonden foto’s. Hoe dat gaat?

Het jureringsproces duurt twee weken en bestaat uit meerdere rondes. In de eerste ronde sluiten verschillende groepen juryleden zichzelf dagenlang op en stemmen over de beelden. Per uur worden er zo’n 3.000 foto’s bekeken. De ramen staan permanent open: om wakker te blijven. Tussendoor krijgen juryleden massages om stijve ledematen te voorkomen.

Na de eerste ronde gaat de jury naar huis en arriveert een nieuwe groep juryleden. Zij bekijken opnieuw alle beelden. Bij iedere foto moeten vier experts voor een foto zijn, wil het beeld doorgaan naar de volgende ronde.

Een onderzoeker bij het NIDF (Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie) schuift bij de vierde ronde aan en onderzoekt of foto’s niet zijn bewerkt of gemanipuleerd. „Een nieuwe procedure,” zegt juryvoorzitter Gary Knight. „In tien gevallen waren een aantal elementen van de foto’s verwijderd. De foto’s zijn uit de competitie gehaald.”

Bekijk de winnende foto op de volgende pagina