‘Het triggert me als mensen me niet geloven’

Maarten den Braber

(30) is oprichter van Quantified Self Europe. Hij adviseert hoe je gezond blijft door middel van technologie.

Foto Maurice Boyer
Foto Maurice Boyer

Meten

„Ik begon in 2008 met een stappenteller. Ik wilde afvallen, en het leek me de beste manier om te meten of ik wel genoeg bewoog. Inmiddels meet ik alles, van bloeddruk tot hoe diep ik slaap. Het meeste gaat automatisch via apps op mijn telefoon, maar sinds een paar maanden heb ik ook een camera om mijn hals hangen die elke minuut een foto neemt. Alleen thuis doe ik die wel eens af, anders krijg ik discussie met mijn vriendin. Wat ik eruit haal? Het vertelt me iets over mezelf waar ik anders niet achter was gekomen. Je kunt wel denken dat je genoeg beweegt, maar door het op te meten weet je het beter.”

Data

„Dit wordt Quantified Self genoemd. Ik ben met behulp van technologie op een slimme manier bezig gezond te zijn en te blijven. Ik ben niet obsessief met die data bezig. Ik zie het meer als experiment: ik verzamel nu veel data, en misschien heb ik dat pas later nodig, als ik ziek word. Als ik bij de dokter zit, wil ik niet dat hij de meeste tijd bezig is uit te vogelen hoeveel ik beweeg en of ik wel gezond eet. Dat kan ik nu gelijk laten zien met grafiekjes, zodat ik het met hem kan hebben over wat er écht mis is. Dat probeer ik met mijn werk aan anderen over te brengen.”

Nerd

„Op mijn elfde was ik al bezig met programmeren op de computer van mijn vader, toen ik 17 was bezocht ik een van de grootste hackersconferenties in Nederland. Ik noem mezelf graag nerd, want dat ben ik denk ik ook wel. In de hackercultuur voelde ik me thuis. Al ben ik socialer dan een doorsneenerd. Ik kom uit een domineesgezin, dat heeft me geleerd dat ik niet alleen verantwoordelijkheid voor mezelf heb maar ook voor anderen. Ik wil mijn kennis van technologie niet alleen inzetten om banken rijker te maken. Tijdens mijn studie was zorg en technologie al een item, nu geef ik er advies in.”

Ego

„Teamwerk is als jazz. Je speelt een stuk, en de ene keer staat de één op de voorgrond, de andere keer de ander. In een goed team accepteer je dat van elkaar. Ik geef veel presentaties, wordt vaak uitgenodigd op congressen. Nu moet ik nog beter leren wanneer ik echt op de voorgrond moet treden, en wanneer niet. Ik heb een tijd een internetbedrijf gehad waarbij ik vooral op de achtergrond bezig was. Ik ben vrij praktisch, wil gelijk aan de slag. Dus die rol paste mij ook erg goed, en ik zag ook dat een ander er beter in was het product te verkopen.”

Initiatief

„Het triggert me als mensen niet geloven in wat ik zeg. Dat is misschien arrogantie, dat ik dan toch denk dat ik een punt heb. Ik heb nieuw gedachtegoed, ik ben nog vrij jong…dan vinden mensen het moeilijk om iets van je aan te nemen. Maar gelukkig leven we in een wereld waar je zelf initiatief kan nemen, waar je niet hoeft te wachten tot iemand iets bedacht heeft of toestemming geeft. Denk aan Airbnb, die de branche voor hotels veranderde. Of aan de 3D-printer, waarmee je zelf bepaalt hoe een product eruitziet.”

Positief

„Veel mensen denken in doemscenario’s. De fossiele brandstoffen raken op, dus moeten we er zuinig mee doen. Maar als zonnecellen straks iets van 80 procent van de energie zouden kunnen leveren kun je de komende 15 jaar wel besteden aan zo zuinig mogelijk doen met fossiele brandstoffen, maar ze gaan toch op. Nieuws bekijk ik dan ook wat anders: ik categoriseer veel als kortetermijnprobleem. Je moet breder kijken, je moet uitzoomen. Er is wel een andere oplossing te vinden. En daar kun je zelf invloed op hebben.”

Toekomst

Niet alle mensen met slimme ideeën zijn dood. Er leven er ook nu heel veel. Ik ben eigenwijs genoeg om geen genoegen te nemen met wat een ander voor me bedacht heeft. Dus ik wil niet achteroverleunen, maar blijven meedenken. Ook ik denk na over zaken als privacy of rechten. Daar maak ik me soms ook zorgen over. Wiens agenda ben je aan het uitvoeren? Maar dat wil niet zeggen dat je moet stoppen. De man die de atoomsplitsing uitvond, heeft het mogelijk gemaakt om kanker te behandelen. Tegelijkertijd, een heleboel stappen verder, óók de atoombom. Maar dat kun je hem niet kwalijk nemen.”