Niet ‘Boyhood’ , maar Chinese film ‘Black Coal, Thin Ice’ wint Gouden Beer

Regisseur Diao Yinan en acteur Liao Fan met de Gouden Beer voor beste film en de Zilveren Beer voor beste acteur.
Regisseur Diao Yinan en acteur Liao Fan met de Gouden Beer voor beste film en de Zilveren Beer voor beste acteur. Foto Reuters / Tobias Schwarz

De Chinese film Bai Ri Yan Huo (Black Coal, Thin Ice) van regisseur Diao Yinan heeft de Gouden Beer van het filmfestival van Berlijn gewonnen. Met zijn vertolking van de hoofdrol in de misdaadfilm won acteur Fan Liano ook de prijs voor beste acteur.

De Amerikaanse filmmaker Richard Linklater won de prijs voor beste regisseur voor zijn film Boyhood, waarin twaalf jaar lang het opgroeien van een dromerig jochie wordt gevolgd. NRC-filmrecensent Coen van Zwol noemt het ‘uitermate treurig’ dat Black Coal, Thin Ice en niet Boyhood de prijs krijgt.

“Het lijkt erop dat de jury de alternatieve Chinese filmscene een steuntje in de rug wilt geven. Black Coal, Thin Ice is best een goed gemaakte film over een seriemoordenaar en corruptie in China, maar het is uitermate treurig dat deze film de Gouden Beer moet winnen. Een vakjury zoals bij de Gouden Beer moet de prijs aan de beste film geven en dat was in dit geval Boyhood van Richard Linklater. Op de Berlinale kreeg de film een langdurig, ovationeel applaus, ook van de doorgaans zuinige pers. Iedereen besefte iets heel bijzonders te hebben gezien.”

Bekijk hier de trailer van Black Coal, Thin Ice

De Jury Grand Prix (de tweede prijs) ging naar Wes Anderson’s The Grand Budapest Hotel. Haru Kuroki kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol in The Little House.