Export blijft de drijver

„De Nederlandse consument had altijd twee zekerheden in het leven en dat was de waarde van zijn eigen huis en de waarde van zijn pensioen. De kredietcrisis heeft het vertrouwen in beiden de afgelopen vijf jaar behoorlijk op de proef gesteld. Nu we de eerste tekenen van herstel in de huizenprijzen en dekkingsgraden van pensioenfondsen zien, komt het vertrouwen van de consument ook terug. Het Nederlandse herstel is echter nog steeds export gedreven maar de eerste tekenen dat de consument weer wat meer vertrouwen krijgt zal ook zijn bestedingsgedrag beïnvloeden.

De recente groeicijfers van het CBS zullen dat gevoel van herstel alleen maar versterken. Op de beurs gaan beleggers er allang vanuit dat de crisis voorbij is. Hopelijk krijgt de consument ook voldoende vertrouwen – pas dan zal de crisis in Nederland echt achter de rug zijn.”