En dit is de winnende foto

Foto John Stanmeyer

De winnaar van de World Press Photo 2013 is „het meest hoopvolle beeld” uit de geschiedenis van de prijs, vindt juryvoorzitter Gary Knight.

De Amerikaanse fotograaf John Stanmeyer maakte vorig jaar voor National Geographic een fotoreportage van Afrikaanse migranten die samenkomen in de hoofdstad Djibouti, een trekpleister voor migranten die vanuit Somalië, Ethiopië en Eritrea op weg zijn naar Europa. De jury koos uit de serie van Stanmeyer één beeld waarop een aantal migranten te zien is, die ’s nachts bij de kust van Djibouti, proberen met hun mobiele telefoons een signaal op te vangen vanuit Somalië.

Volgens Knight heeft de jury, na lang beraad, gekozen voor het beeld van Stanmeyer. „Dit is geen traditionele nieuwsfoto. Je hebt uitleg nodig om te begrijpen waar het over gaat. Maar wie dan naar deze foto kijkt, ziet niet het einde, maar het begin van een verhaal. Deze mensen zijn op weg naar een beter leven en proberen, via hun mobieltje, contact te leggen met de wereld.”

Bekijk meer winnaars: www.worldpressphoto.org en nrc.nl/inbeeld