Dijsselbloem mogelijk eerder weg uit Brussel

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) houdt rekening met een voortijdig vertrek als voorzitter van de eurogroep. Dit laat hij weten in een vraaggesprek met deze krant. Dijsselbloem beseft dat zijn voorzitterschap van de eurogroep, dat formeel loopt tot halverwege 2015, deze zomer onderdeel kan worden van „de grote stoelendans” in Europa.

Zelf wil hij graag aanblijven. „Ik draai wel lekker”, aldus Dijsselbloem, maar hij is zich er van bewust dat Frankrijk en Duitsland hier verandering in kunnen aanbrengen. „Ik ben realistisch genoeg”, zegt hij.

Deze twee grootste landen binnen de eurogroep zijn voorstander van een aparte, vaste voorzitter van het samenwerkingsverband van de achttien landen die de euro hebben ingevoerd. Nu is dit nog een minister van Financiën uit één van de deelnemende landen die voor een periode van tweeënhalf jaar wordt benoemd. Sinds vorig jaar is dit Dijsselbloem.

De Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel vinden het belang van de eurogroep dusdanig toegenomen dat er een „voltijdspresident” moet komen met eigen medewerkers en middelen. Die zou benoemd moeten worden als na de Europese verkiezingen ook een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en president van de Europese Raad (de verzamelde regeringsleiders van de Unie) worden aangewezen.