Els Borst herdacht in Domkerk - ‘ze had nog zoveel te bieden’

Els Borst was nog heel actief en had nog veel te bieden, maar dat is nu afgepakt. “Ze was een wijze vrouw die gevraagd en ongevraagd overal advies gaf. De bekroning daarvan was haar benoeming tot minister van staat”, zei haar dochter Andra Neefjes-Borst vanochtend bij de afscheidsdienst.

Voormalig minister Els Borst in haar tuin in Bilthoven.
Voormalig minister Els Borst in haar tuin in Bilthoven. Foto ANP / Marcel Antonisse

Els Borst was nog heel actief en had nog veel te bieden, maar dat is nu afgepakt. “Ze was een wijze vrouw die gevraagd en ongevraagd overal advies gaf. De bekroning daarvan was haar benoeming tot minister van staat”, zei haar dochter Andra Neefjes-Borst vanochtend bij de afscheidsdienst. Ze sloot haar toespraak met tranen in haar stem af.

De herdenkingsdienst wordt onder anderen bijgewoond door premier Mark Rutte (VVD), oud-premiers Wim Kok (PvdA) en Ruud Lubbers (CDA) en oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD). Veel gasten dragen groene D66-shawls, meldt persbureau Novum. Na de dienst wordt Borst in besloten kring begraven. Ze werd maandag dood gevonden en is waarschijnlijk door een misdrijf om het leven gekomen.

‘Borst geen waardig levenseinde gegund’

Op het programma stonden verder toespraken van D66-leider Alexander Pechtold en Kok, die zei “gevoelens van woede, bitterheid en vertwijfeling” te hebben door de dood van Borst. D66-senator Rogier van Boxtel sprak het welkomstwoord op de herdenking en zei daarin:

“Els Borst was een groot voorvechter van een waardig levenseinde. Maar dat is haar waarschijnlijk zelf niet vergund geweest.”

Pechtold zei dat Borst niet alleen herdacht moet worden als een politicus die door een misdrijf om het leven kwam. “Misschien moeten jullie alleen maar de leuke dingen van die mevrouw herinneren”, zei Pechtold. Hij herhaalde daarmee een advies dat zijn dochter hem deze week gaf toen hij haar na het Jeugdjournaal naar bed bracht.

“Lieve aanwezigen, laten we dat vooral doen. Els had het niet anders gewild”, zei Pechtold. “Als ijzeren dame met fluwelen handschoenen, zoals ze zichzelf noemde, heeft ze voor de politiek baanbrekend werk verricht.” Borst was volgens Pechtold geen vrouw die met haar successen te koop liep. “Het werk was nooit af.”

‘Toespraak dochter indrukwekkend’

Onze verslaggever Enzo van Steenbergen, die bij de herdenking in Utrecht aanwezig was, zei na afloop dat onder anderen Kok in zijn toespraak benadrukte dat veel mensen antwoorden willen op de vraag wat er nu precies met Borst is gebeurd. Meerdere sprekers noemden het verdrietige feit dat Borst als voorvechter van een waardig levenseinde op deze manier moest overlijden. De toespraak van haar dochter was indrukwekkend, vindt Van Steenbergen:

“Zij zette Borst, in tegenstelling tot de andere sprekers, echt als mens en moeder neer. Ze sprak ook over de carrière van Borst en dat veel stappen in die carrière voor haar min of meer als een verrassing zijn gekomen. In het begin van het ministersschap zag ze zichzelf ook gewoon als Els Borst en niet als minister.”

Borst vooral bekend van euthanasiewet

Borst was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Kok 1 en 2. Ze had toen al een carrière als arts en ziekenhuisdirecteur achter de rug. Haar bekendste verdienste als minister was een nieuwe euthanasiewet, die hulp bij zelfdoding onder voorwaarden toestond.