Boeddhisme beschermt panter

Foto thinkstock

Boeddhistische kloosters op het Tibetaanse Hoogland moeten meer rechten krijgen om de met uitsterven bedreigde sneeuwpanter te beschermen. Monniken moeten bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen om stropers van hun heilige berg te verwijderen.

Dat stelt een internationale groep wetenschappers in het tijdschrift Conservation Biology (februari, 2014). Ze onderzochten in hoeverre het Tibetaans boeddhisme kan bijdragen aan de bescherming van de sneeuwpanter (Panthera uncia). Deze levensbeschouwing leert om liefde, respect en medeleven te hebben voor dieren.

De groep wetenschappers deed onderzoek in Centraal-China, in de regio Sanjianyuang, die ongeveer zo groot is als Duitsland. De groep bracht er het leefgebied van de sneeuwpanter in kaart, net als de ligging van 81 Boeddhistische kloosters. Beide bleken een opvallend grote overlap te hebben.

Dit in tegenstelling tot de twee natuurreservaten in de regio. Die overlappen maar deels met het leefgebied van de katachtige. En dat is niet het enige probleem waarmee de reservaten kampen. Ze hebben een chronisch gebrek aan personeel. De natuurreservaten zijn in districten verdeeld. Sommige zijn zo groot als Nederland, en hebben slechts drie man personeel om het hele gebied te patrouilleren. In menig district rukt de mens op, zelfs in gebieden waar dat eigenlijk verboden is.

Boeddhistische kloosters kunnen de sneeuwpanter wellicht betere bescherming bieden, suggereren de Chinese, Amerikaanse en Indiase wetenschappers. De kloosters liggen vaak op of bij een berg, die volgens de overlevering heilig is. Bekend is dat monniken er patrouilleren. Ook onderwijzen ze lokale gemeenschappen in hun leer.

De wetenschappers interviewden ook nog 144 herders in de buurt van de kloosters. Die werden gevraagd of ze wel eens gedode sneeuwpanters hadden gezien. Dat bleek maar zeer sporadisch het geval. Ze zeiden zelf geen wilde dieren te doden, om allerlei redenen. Bijvoorbeeld omdat de regering het verbood, omdat het volgens het boeddhisme een zonde was, of omdat ze geen geweer hadden.

De groep wetenschappers pleit ervoor Boeddhistische kloosters in het noorden van India, Nepal, Bhutan en delen van Mongolië te betrekken bij de bescherming van de sneeuwpanter. De regio’s waar het Tibetaans boeddhisme sterk is, bedekken zo’n 80 procent van het leefgebied van de sneeuwpanter.

Marcel aan de Brugh