Wel kunst, maar geen echte borst in Rijks?

De zoekterm ‘Borstvoeding Rijksmuseum’, levert op Google als eerste een pagina op van Rijksmuseum.nl met alle werken die het heeft van vrouwen die hun kind de borst geven. Maar echte blote borsten, die moeten ze niet in het Rijks, zo schrijft een aantal vrouwen op de Facebookpagina van het museum. Diverse vrouwen werden aangesproken omdat ze in het museum en het bijbehorende café borstvoeding gaven. Ze zouden „onheus” zijn bejegend door werknemers. „Zijn we nog in de Middeleeuwen?”

Een van de vrouwen, Sara Bobkoff, legt desgevraagd uit dat een serveerster tegen een kennis die borstvoeding gaf, zei dat ze eerst had moeten vragen of dat wel mocht. Een andere vrouw, Deborah Blench, wilde in de lobby borstvoeding geven: „Er was niets te zien want ik had een draagdoek om, maar een beveiliger vroeg of ik op een discretere plek wilde gaan zitten omdat mensen er aanstoot aan konden nemen.” Blench voelde zich „heel ongemakkelijk” toen ze naar een andere ruimte werd geleid. „Er werd zo’n punt van gemaakt.”

Het Rijks mág het geven van borstvoeding verbieden. Maar dat doen we niet, zegt woordvoerder Jacobien Schneider. „Het beleid is: het Rijks is voor iedereen, ook voor baby’s”, aldus Schneider. De genoemde voorvallen kan men zich bij het Rijks niet specifiek herinneren: „Het kan dat mensen zich eraan hebben gestoord of dat vrouwen naar de kolfruimte zijn verwezen, die we ook hebben; maar dat is niet de bedoeling. Borstvoeding is bij ons niet verboden. Het moet een eenmalig misverstand zijn geweest.”

In principe is het bij alle medewerkers bekend dat borstvoeding in het Rijks een recht is. Bobkoff ervaart het anders: „Het beleid staat het toe, maar in het echt spreken ze een andere taal en word je weggestuurd. Het verbaast me; in het museum zijn overal beelden van blote borsten, maar als je een baby die honger heeft voedt, is dat een probleem. Dat klopt niet.”