Vroeger ‘duivelskind’, nu balletdanseres

Zien Informatief

College Tour: Michaela DePrince

Ned. 3, 20.25-21.25u

Michaela DePrince (1995) is één van de meest veelbelovende jonge ballerina’s ter wereld. Na een studie ballet in New York, deelname aan de Amerikaanse talentenjacht So You Think You Can Dance en een positie bij het Dance Theatre of Harlem is zij nu leerlingdanseres bij Het Nationale Ballet in Amsterdam. De dansvorm die draait om perfectie, elegantie en schoonheid staat haaks op de kenmerken van haar jeugd.

DePrince werd geboren in Sierra Leone en verloor tijdens de burgeroorlog haar ouders. In het weeshuis waar ze vervolgens werd opgenomen, zagen ze haar aan voor duivelskind vanwege haar huidziekte vitiligo. Ze werd verwaarloosd en mishandeld.

Adoptie door Amerikaanse ouders bleek haar redding. Op vierjarige leeftijd zag ze een foto van een ballerina die haar enorm inspireerde. In de College Tour van vanavond wordt DePrince – de eerste vrouw dit seizoen – bevraagd door Twan Huys en studenten in de Amsterdamse Stopera.

Over de aantrekkingskracht van ballet zei ze eerder in deze krant: „Hier kan ik prinses zijn, mooi, met mensen om me heen die willen dat ik slaag. Ballet is een schitterende kunst; je kunt ontroerd raken door het kleinste gebaar.”