Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Volumeknop gaat naar beneden bij concerten

Foto ANP / Catrinus van der Veen

De muziek tijdens concerten en dancefeesten moet zachter worden gezet. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn tekent hiervoor vandaag een overeenkomst met organisatoren van muziekevenementen en poppodia. Ook moeten bezoekers actief worden voorgelicht over de risico’s van harde muziek voor hun gehoor zodat ze zich daartegen kunnen beschermen.

De staatssecretaris zegt het te waarderen dat organisatoren ‘hun verantwoordelijkheid nemen en een voortrekkersrol vervullen bij het tegengaan van gehoorschade’.

“Ik streef ernaar dat meer partijen zich aansluiten bij het convenant. Muziek kan tegenwoordig zo hard dat bij sommige concerten alleen oordoppen voor bouwvakkers veilig genoeg zijn. Dan heb je te maken met het volume van een kettingzaag! Daar moeten we echt vanaf.”

Van 810.500 Nederlanders is bij de huisarts bekend dat zij problemen hebben met hun gehoor blijkt uit onderzoek van het RIVM. Uit datzelfde onderzoek is gebleken dat gehoorschade door harde muziek onder jongeren een groeiend probleem is. Het vermoeden bestaat dat jongeren vaak worden blootgesteld aan hard geluid tijdens het uitgaan. Van de jongeren die hebben meegedaan aan een test geeft zestig procent aan dat ze wel eens een piep horen na het uitgaan. Bij zo’n twintig procent gaat de piep niet meer weg. Dat wijst op een onherstelbare gehoorbeschadiging.

Muziekspelers en mobieltjes zorgen ook voor gehoorschade

Een andere belangrijke bron van geluid zijn muziekspelers en mobieltjes. Sinds vorig jaar moeten muziekspelers en mobiele telefoons voldoen aan Europese regels. Zo mag op muziekspelers het volumeniveau maximaal 85 decibel bedragen en het maximale volume 100 decibel bedragen. Uit een eerste onderzoek van de NVWA eind 2013 bleek dat een groot deel van de muziekspelers nog niet aan de nieuwe eisen voldoet.