‘Volkskrant Boeken’ verdwijnt als apart katern

Morgen verschijnt de boekenbijlage van de Volkskrant voor het laatst als apart katern. Vanaf 22 februari zal de sectie boeken opgaan in een nieuwe magazine, ‘Sir Edmund’ genaamd. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Literatuur wordt, samen met Wetenschap, wel een ‘aparte sectie’ in het nieuwe magazine, vernoemd naar de man die als eerste de top

Het nieuwe magazine van 'de Volkskrant' dat vanaf 22 februari ook een sectie Literatuur zal herbergen. Het aparte katern 'Boeken' komt daarmee te vervallen.
Het nieuwe magazine van 'de Volkskrant' dat vanaf 22 februari ook een sectie Literatuur zal herbergen. Het aparte katern 'Boeken' komt daarmee te vervallen.

Morgen verschijnt de boekenbijlage van de Volkskrant voor het laatst als apart katern. Vanaf 22 februari zal de sectie boeken opgaan in een nieuwe magazine, ‘Sir Edmund’ genaamd. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

Literatuur wordt, samen met Wetenschap, wel een ‘aparte sectie’ in het nieuwe magazine, vernoemd naar de man die als eerste de top van de Mount Everest bereikte. Het magazine, dat zo’n 75 pagina’s zal hebben, vervangt de vier krantenkaternen die de Volkskrant nu kent. Het magazine is bedacht door Chris Buur, die ook leiding geeft aan het dagelijkse V-katern.

Boekenredactie ‘de Volkskrant’ vanaf het begin enthousiast over magazine

‘Volkskrant Boeken’ verdween enkele jaren geleden ook al als apart katern. Maar de huidige situatie is daar niet mee te vergelijken zegt Arjan Peters, boekenredacteur van de Volkskrant, over de telefoon:

“Een paar jaar geleden was er sprake van een ongelukkig mengeling van kunst en literatuur, waarbij alle boekenonderwerpen samen met kunstberichten over een heel magazine verspreid werden. NRC Handelsblad schreef toen al dat het net leek of onze boekenbijlage was opgeheven.”

Peters zegt dat de boekenredactie van de Volkskrant vanaf het begin enthousiast was over de plannen voor het opgaan van ‘Boeken.’ in een breder magazine. Van alle veranderingen die Peters de afgelopen decennia heeft meegemaakt, heeft hij hier naar eigen zeggen het minst moeite mee:

“Het nadeel van een aparte bijlage is, doordat het een apart katern is, er ook lezers zullen zijn die dat katern eruit halen om er vervolgens nooit in te kijken. De hoop is nu dat we, door alles in een magazine te vatten, misschien zelfs meer lezers krijgen.”

Inhoudelijk gezien zal de nieuwe boekensectie in ‘Sir Edmund’ erg veel lijken op de huidige boekenbijlage. Peters:

“Zie het vooral als een andere presentatie van vertrouwde elementen. Geen rubriek, zoals de column van Remco Campert, of bespreking zal wegvallen. Sterker nog: het aantal besprekingen zal juist toenemen.”