Topstukken Frick Collection uitgeleend aan Mauritshuis

Het Maurtishuis.
Het Maurtishuis. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Zelden leent de vermaarde Frick Collection werken uit aan andere musea, maar volgend jaar zijn 36 topstukken uit het museum in New York te zien in het Mauritshuis in Den Haag. Het wordt de eerste grote tentoonstelling in Europa met werken uit de Frick.

Het museum betaalt op die manier terug voor het lenen van werken uit het Mauritshuis, onder meer Het meisje met de parel (1665) van Vermeer en het Puttertje (1654) van Carel Fabritius. Met de tentoonstelling Masterpieces of Dutch Paintings from the Mauritshuis brak de Frick al zijn eigen bezoekersrecords met 235.000 mensen in drie maanden. “We hebben deze afspraak direct gemaakt toen wij onze werken aan de Frick aanboden”, zegt directeur Emilie Gordenker van het Mauritshuis.

In het Mauritshuis zullen in de tentoonstelling Een landhuis in New York - hoogtepunten uit de Frick Collection - behalve een Van Eyck vooral werken te zien zijn van schilders die niet Nederlands of Vlaams zijn. Daarbij gaat het om werken van John Constable, Ingres, Cimabue, Memling, Liotard en Gainsborough. Daarnaast komt er een landschap van Van Ruijsdael, dat speciaal voor de tentoonstelling wordt gerestaureerd en in New York niet te zien is op zaal.

Een schilderij van Jan van Eyck. dat de Frick Collection uitleent aan het Mauritshuis: Maagd en Kind, met Heiligen en Donor. Foto NRC

De Vermeers komen niet naar het Mauritshuis

Het Mauritshuis krijgt niet de Vermeers van de Frick. Dat kan niet, omdat de 19de eeuwse Amerikaanse kolen- en staalmagnaat en verzamelaar in zijn testament had bepaald dat de werken die hij zelf had gekocht nooit het museum mogen verlaten, zegt Gordenker:

“Natuurlijk had ik die graag willen hebben, om ook hier de Vermeers te verenigen. Maar nu zijn we gedwongen om scherper te kiezen en kunnen we echt iets laten zien, waarvan niets vergelijkbaars bij ons of waar dan ook in Nederland te zien is.”

De tentoonstelling wordt volgend jaar van 5 februari tot 10 mei gehouden in de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het Mauritshuis. Na de heropening in juni is daar eerst een tentoonstelling over het eigen gebouw. Dit wordt de eerste kunsttentoonstelling. “We kunnen vooral Nederlandse bezoekers daar dan echt iets bijzonders laten zien.”

Portret van een man, geschilderd door Hans Memling. Foto NRC