The Lego Movie, Haagse Humor, vlooienmarkt in de IJ-Hallen

Foto Lego / thelegomovie.com
Foto Lego / thelegomovie.com Wildfire zit knus naast Batman, tot ongenoegen van Legomannetje Emmett.

Naar blije Legopoppetjes kijken op een groot scherm, kramen afstruinen op de grootste vlooienmarkt van Nederland of hele ranzige filmfragmenten bekijken? En dan hebben we het nog niet eens gehad over lachen in, met én over Den Haag. Dit weekend heeft het allemaal.

GAAN // Vlooienmarkt

zaterdag 15 en zondag 16 februari, IJ-Hallen, Amsterdam-Noord

Alle vlooienmarktfans verzamelen: voor oude bontjassen van oma’s geleden, curiosa en andere snuisterijen die je doorgaans op vlooienmarkten tegenkomt, moet je dit weekend in de Amsterdamse IJ-Hallen zijn. Een aantal keer per jaar zijn daar de grootste vlooienmarkten van Nederland en Europa, en aankomend weekend is het weer zover. Tussen negen uur ‘s ochtends en half vijf ‘s middags kun je 750 kramen afstruinen.

Bekijk hier een impressie van de IJ-Hallen:

GAAN // 100 jaar onderzoek van Philips

t/m 26 oktober, Museum Boerhaave, Leiden

Dit jaar bestaat de onderzoeksafdeling van Philips 100 jaar, en ter gelegenheid daarvan kun je nu naar de tentoonstelling ‘100 jaar uitvindingen, Made by Philips Research‘. Het Leidse wetenschapsmuseum Boerhaave toont belangrijke uitvindingen van Philips: onder meer de radiobuis, de röntgenbuis, de compact disc en innovaties op het gebied van licht. Ook de makers van de uitvindingen komen in beeld, met “persoonlijke verhalen over nieuwsgierigheid, creativiteit en lef”, aldus het museum. Maar er is ook aandacht voor de nieuwste technologie in de vorm van “intelligent light”, schrijft het museum op de website:

“Zo staat in de entree van de tentoonstelling een indrukwekkend lichtvlak met een interactief lichtspel dat op bewegingen van de bezoekers reageert. Ook vormen de lichtspots en tablets in de tentoonstelling een bijzondere test-case. De lichtspots zorgen voor extra digitale informatie op de tablet van de bezoeker. Deze vorm van intelligent light is een primeur in Nederland.”

Bekijk een reportage van Omroep Brabant over Philips Research:

LACHEN // Haagse Humor

t/m 15 mei, Haags Historisch Museum en Museum de Gevangenpoort, Den Haag

‘Geen gezeik, iedereen rijk.’ De Tegenpartij is misschien wel de meest geliefde ‘politieke partij’ van Nederland. Onder de bezielende leiding van de heren Jacobse en Van Es namen Van Kooten en De Bie de Haagse politiek genadeloos op de hak. Ze waren niet de eersten, en zeker ook niet de enigen, aldus het Haags Historisch Museum, dat een tentoonstelling aan de eeuwenlange traditie van politieke satire wijdt: ‘Haagse Humor - Spotten met de politiek‘.

Aan de hand van spotprenten en tal van tv-fragmenten uit o.a. Kopspijkers geeft de tentoonstelling een inkijkje in de rijke geschiedenis van de politieke satire in Nederland. Naast veel humor van Haagse bodem (Wim Kan, De Tegenpartij en Haagse Harry), is er ook een verzameling politieke prenten van onder meer Albert Hahn, L.J. Jordaan, Opland, Fritz Behrendt en Peter van Straaten.

Om alvast in de stemming te komen, een filmpje in de categorie ‘weet u deze nog?’: het voorstel voor een herindeling van Nederland als “multo-radiale samenleving” volgens het evangelie van De Tegenpartij:
http://youtu.be/qCAZqjFNG2M

Tegelijk met deze tentoonstelling loopt nog een andere tentoonstelling in de Gevangenpoort, ‘Verboden Humor‘, over de consequenties die sommige humoristen nog tot ver in de twintigste eeuw boven het hoofd hingen als zij spotten met de Oranjes.

KIJKEN // The Lego Movie

nu in de bioscoop

Met de slimme combinatie van stop-motion en 3D-animatie, en een grote dosis humor, heeft Lego een film voor jong en oud weten te maken. The Lego Movie gaat over Legomannetje Emmet, die zich in onder het heersende autoritaire regime niet zo drukt maakt om of zijn leven ook anders kan, tot hij het schone Legovrouwtje Wildstyle tegenkomt. Zij ziet hem per ongeluk aan voor De Speciale (hallo Matrix-verwijzing) en laat hem, met een aantal superhelden zoals Batman en Wonder Woman, zien dat er wél avontuur te beleven valt en dat je heel goed in opstand kunt komen tegen overlord Lord Business (stem van Will Ferrell).

André Waardenburg schreef gisteren in nrc.next dat de “licht anarchistische en ironische benadering” van de film doet denken aan de “de frisse en humoristische manier waarop de eerste Shrek-film in 2001 afrekende met de zoete animatiesprookjes van Disney”:

“Hier gebeurt iets soortgelijks. Vrijwel alles wordt belachelijk gemaakt of geparodieerd: Batman is een jaloerse, puberale figuur die luistert naar hardrock („darkness, no parents”), de notie van de Speciale blijkt verzonnen door een verwarde oude magiër en er worden grappen gemaakt over allerlei moderne films of actiehelden, van Gandalf tot Wonder Woman. Ook Lego zelf moet het ontgelden. Want als je altijd alle regels moet volgen, zoals de gebruiksaanwijzingen voorschrijven, hoe kun je dan nog creatief zijn?”

Kijk ook dit grappige ‘behind the bricks’-clipje, de Legoversie van ‘behind the scenes’:

GRIEZELEN // Nacht van de Wansmaak

op tour t/m 8 maart, diverse locaties in Nederland en België

Dit weekend kun je in de Wolff City-bioscoop in Utrecht naar het Vlaams-Nederlandse filminitiatief De Nacht van de Wansmaak. Fans van de Nacht hebben zeven jaar moeten wachten op nieuwe Wansmaak, maar nu zijn Jan ‘Max Rockatansky’ Verheyen & Jan ‘Mr. Horror’ Doense terug. Of eigenlijk, ‘opgestaan uit de dood’, zoals het affiche van de Nacht vermeldt. Tijdens de Nacht komen de meest bizarre filmfragmenten voorbij die de samenstellers hebben kunnen vinden, zoals deze wervende tekst van de bioscoopsite ons laat weten:

“Wanstaltige zombies, nazi-nachtzusters, het achterlijke neefje van Frankenstein, slijm, bloed en spinnen. Het kan allemaal weer.”

Als het maar niet te harden is, is het devies. Of, zoals VPRO-filmrecensent Gerhard Busch het in onderstaande IFFR-reportage noemt: “Het slechtste, goorste en meest sneue dat de cinema te bieden heeft.” Bekijk hier een reportage van de VPRO van het Internationaal Film Festival Rotterdam, waar op 1 februari jl. de eerste nieuwe Nacht van de Wansmaak werd gehouden: