VS woest na vrijlating gevangenen

De Afghaanse regering heeft woensdag 65 gevangenen „wegens gebrek aan bewijs” vrijgelaten uit de gevangenis in Bagram, ten noorden van Kabul. Dit tot grote woede van de Amerikanen. Volgens Amerikaanse woordvoerders gaat het overwegend om Talibaan-strijders die betrokken waren bij aanslagen op NAVO-troepen en het Afghaanse leger.

De Amerikaanse ambassade in Kabul noemde het besluit in een verklaring „zeer betreurenswaardig” en zei dat „de Afghaanse regering de verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen.” Bewijzen tegen de gevangenen zouden nooit serieus bestudeerd zijn. Tot vorig voorjaar hadden de Amerikanen zelf de controle over de gevangenis van Bagram, die wel het ‘Guantánamo van het Oosten’ wordt genoemd.

De vrijlating wordt gezien als een persoonlijk politiek besluit van president Hamid Karzai en een nieuwe klap in het gezicht van de Amerikanen, met wie hij de laatste tijd toch al zeer gespannen relaties heeft. Analisten zien de vrijlating als een verzoenend gebaar van Karzai in de richting van de Talibaan.

De afgelopen maanden heeft Karzai tevergeefs geprobeerd vredesonderhandelingen met de Taibaan op gang te brengen. De president, die in de laatste maanden van zijn ambtstermijn zit, wordt door de Talibaan steevast afgeschilderd als een marionet van de Amerikanen. Hij doet verwoede pogingen om van dit imago af te komen. NRC