Storm op komst: windstoten tot 120 km/u morgen

Fietsers hebben moeite om vooruit te komen, eind vorig jaar tijdens een fikse najaarsstorm.
Fietsers hebben moeite om vooruit te komen, eind vorig jaar tijdens een fikse najaarsstorm. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Voor het hele land geldt morgen een weerwaarschuwing, het KNMI geeft code geel af want het gaat voor de tweede keer dit jaar stormen. Langs de noordwestkust bestaat zelfs de kans op windstoten met een snelheid tot 120 kilometer per uur, aldus weerplaza.

De wind neemt vanavond al fors in kracht toe, waarschijnlijk naar windkracht zes tot acht. In het noordwestelijk kustgebied kunnen windstoten voorkomen van 75 tot 90 kilometer per uur, zo schrijft weerplaza vanochtend.

Morgen is er in hetzelfde kustgebied kans op windkracht 9. Bovendien is er hier morgen de hele dag kans op zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur. Langs de rest van de kust moet rekening gehouden worden met stormachtige wind en in het hele land komen zware windstoten voor en neem de wind toe tot zeker windkracht zes.

het blijft zacht

Weeronline spreekt van een wisselvallige dag, er kunnen flinke buien voorkomen die gepaard gaan met hard onweer, maar ook schijnt geregeld de zon. Er is wel weer sprake van een zachte winterdag: het wordt ongeveer twaalf graden. De wind gaat in de avond pas weer enigszins liggen en tegen de zondagochtend neemt de buienkans weer af.

Hoewel het zondag waarschijnlijk minder hard waait dan zaterdag is het weer ook dan onstuimig. Het algemene weerbeeld is vergelijkbaar met zaterdag. Wolken, zon en buien wisselen elkaar af. Met zo’n 10 graden is het ook zondag zacht voor de tijd van het jaar. Normaal wordt het half februari overdag een graad of 6.

De eerste officiële storm van dit jaar vond een week geleden plaats, in IJmuiden werd toen gedurende twee uur windkracht 9 gemeten. Het KNMI rekent, samen met de overige weersites, dit weekend op nummer twee. Eerder deze week legden we uit wat deze winter tot een extreem zachte en natte winter maakt, met extreem veel wind. Het lijkt zelfs een historisch warme winter te gaan worden, de op één na warmste winter sinds 1901 als dit weerbeeld stabiel blijft.