Spoorboekje Sotsji dag 7: geen Nederlanders, wel skiën op topniveau

De Amerikaan Ted Ligety tijdens een trainingssessie voor de supercombinatie.
De Amerikaan Ted Ligety tijdens een trainingssessie voor de supercombinatie. Foto EPA/ Justin Lane

Op nrc.nl blikken we elke dag van de Winterspelen vooruit op de belangrijkste evenementen van de dag. Vandaag een bijzonder rustige dag vanuit Nederlands perspectief: ‘we’ komen nergens in actie. Dus genoeg tijd om naar andere sporten dan schaatsen te kijken. Wat te denken van de supercombinatie bij de skiërs?

Het schaatstoernooi ligt stil, het shorttracktoernooi ligt stil en de Nederlandse snowboarders en bobsleeërs komen ook al niet in actie. Een dag zonder Nederlandse inbreng, zonder nieuw Nederlands succes. Nou ja, Ireen Wüst (zilver) en Margot Boer (brons) krijgen hun medailles omgehangen natuurlijk. Voor de rest: wat nu? Het skiën belooft spektakel op te leveren. De mannen komen op de piste in het Rosa Khutor-resort in actie op de supercombinatie.

De medaillespiegel:

Infographic via ANP

Genoeg favorieten

Dat onderdeel, zoals het tweede deel van de naam al suggereert, bestaat uit twee gedeeltes. Eerst een afdaling, dan een slalom. De vrouwen skieden hem al een paar dagen geleden, toen won de Oostenrijkse Maria Höfl-Riesch, net als vier jaar geleden in Vancouver. Wie zijn bij de mannen de kanshebbers? Bode Miller is een van de grote favorieten. De Amerikaan stelde teleur op de afdaling eerder deze Spelen, maar is huidig olympisch kampioen op de supercombinatie. De Spelen van Sotsji zijn mogelijk zijn laatste, dus hij zal gebrand zijn op nieuw succes.

De Amerikaan Bode Miller tijdens een trainingssessie voor de supercombinatie.

De Amerikaan Bode Miller tijdens een trainingssessie voor de supercombinatie. Foto EPA/ Karl-Josef Hildenbrand

Maar de concurrentie is flink. Wat te denken van zijn landgenoot Ted Ligety? Ligety werd vier jaar geleden vijfde op het onderdeel, maar in Turijn in 2006 won híj het goud. Bovendien is hij de huidig wereldkampioen op het onderdeel, net als op de reuzenslalom en op de Super G. De Fransman Alexis Pinturault wellicht? Die was dit seizoen op de supercombinatie heel goed.

Vervolgens is er de Kroaat Ivica Kostelic, de nummer twee van Vancouver, de nummer twee van Turijn, de nummer twee bij het afgelopen wereldkampioenschap. Vlak ook de Noor Aksel Lund Svindal nooit uit. In Vancouver finishte hij niet op de supercombinatie en bij het afgelopen wereldkampioenschap, vorig jaar, ook niet, maar hij is wel de wereldkampioen van 2009 en 2011.

De supercombinatie begint trouwens een uur vroeger dan de bedoeling was, dus niet om 08.00 uur, maar om 07.00 uur. Dit heeft alles te maken met de verwachte hoge temperatuur, die nadelig is voor de sneeuw. Opvallend: vier jaar geleden begon het onderdeel ook al op een ander tijdstip dan de bedoeling was. Een uurtje eerder verbleekt echter bij de vijf dagen die de supercombinatie in Vancouver werd gehouden.

Het slalomgedeelte, waar de beslissing voor de medailles valt, wordt in de middag afgewerkt.

Verder nog:

Er worden verder vandaag medailles verdeeld bij het kunstschaatsen (individueel, vrije kür, vanaf 16.00 uur) en langlaufen (15 kilometer klassieke stijl, vanaf 11.00 uur) voor de mannen. Medailles voor de vrouwen zijn er te behalen op de biatlon (15 kilometer individueel, vanaf 15.00 uur), op de skeleton (individueel, laatste run vanaf 17.50 uur) en bij het freestyleskïen (aerials, vanaf 14.45 uur).

Ook is er weer curling en ijshockey.

Hoogtepunten van de spectaculaire aerials van vier jaar geleden in Vancouver: