‘Sanoma schrapt meer banen’

Sanoma houdt zich niet aan de afspraken die het concern heeft gemaakt met de vakbonden over de grote reorganisatie. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Sanoma heeft deze week ontslagen aangekondigd bij een aantal titels die te koop staan. De uitgever zou twintig arbeidsplaatsen willen schrappen bij de glossy’s Grazia, Beau Monde en Marie Claire, terwijl het in oktober had beloofd de bladen die weg mogen een jaar lang ongemoeid zou laten. Dat is volgens de NVJ in strijd met de cao, sociaal plan en redactiestatuut. De tijdschriften die Sanoma wil behouden, de ‘focustitels’, worden ingekrompen. Bladen als Margriet en Libelle krijgt rompredacties: leidinggevende redacteuren mogen blijven, verslaggevers krijgen een freelance contract. Dat zou bij beide vrouwenbladen dertig arbeidsplaatsen kosten. Sanoma was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

In Finland heeft Sanoma gisteren zijn distributiebedrijf Lehtipiste verkocht. Dat levert 23 miljoen euro op.