Ministerie wil ruim 86.000 euro van examendieven Ibn Ghaldoun

Vrienden van de verdachten gisteren bij de rechtbank in Rotterdam.
Vrienden van de verdachten gisteren bij de rechtbank in Rotterdam. Foto ANP / Remko de Waal

De drie hoofdrolspelers in de examenfraudezaak moeten de kosten gaan terugbetalen die door hun toedoen zijn gemaakt voor onder meer het maken van nieuwe examens. Ze moeten samen ruim 86 duizend euro betalen, laat een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs aan persbureau Novum weten. De drie hebben daarover vandaag een brief gekregen.

De drie scholieren van de inmiddels failliete Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moeten zelf bepalen hoe ze het bedrag verdelen. Als ze niet betalen stapt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker naar de rechter. Hoeveel tijd de drie hebben om te betalen, wist de zegsman niet.

De extra kosten zijn gemaakt doordat het vwo-examen Frans op internet werd gezet. Het College voor Examens zorgde ervoor dat leerlingen een dag later dan de oorspronkelijke datum alsnog examen konden doen, maar daarvoor moesten wel nieuwe opgaven worden gemaakt, geproduceerd en gedistribueerd. Het schadebedrag is daarna ook nog opgelopen doordat spijtoptanten die examens hadden ingezien een nieuwe kans kregen.

Het College voor Examens sprak eerder van een schadepost van minstens een ton. Dekker wil het geld terug omdat het gaat om belastinggeld “van u en mij”. “Dieven moeten het echt in hun portemonnee voelen”, zegt de staatssecretaris.

Ook cel- en werkstraf voor examendieven

Safae K., Kamal el B. en Anass B. werden gisteren door de rechtbank in Rotterdam ook al veroordeeld tot celstraffen van een maand en werkstraffen van 170 uur. Ze hoeven niet meer terug de cel in omdat ze al ruim een maand in voorarrest hebben gezeten. Bij de strafzaak werden kosten die het ministerie maakte niet meegerekend.

Voor de acht andere verdachten die betrokken waren bij de verspreiding van de examens was de straf een taakstraf aflopend naar 40 uur.

HOE GING HET OOK ALWEER?

Op 28 mei 2013 verscheen het vwo-eindexamen Frans op internet. Naar later bleek, had een hacker dit ontvreemd van de computer van een leerling van Ibn Ghaldoun. Deze leerling zou het samen met de examens van nog 26 vakken uit de kluis van de school hebben ontvreemd. Het ging om vijftien vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens.

Over de diefstal ontstond grote ophef. De onderwijsinspectie constateerde ernstige tekortkomingen op de school en staatssecretaris Dekker besloot Ibn Ghaldoun per 1 november 2013 op te heffen.