Roerei van tofu. Best lachen

De mise en place loopt eigenlijk prima op schema, alleen komen er steeds werklui tussendoor om te vragen waar ze de schakelaar precies wil hebben. En natuurlijk moet er even gevierd worden dat het eerste bonnetje uit de printer in de keuken komt rollen. Gisteren opende veganistische lunchroom DopHert officieel haar deuren in de Spaarndammerbuurt

De mise en place loopt eigenlijk prima op schema, alleen komen er steeds werklui tussendoor om te vragen waar ze de schakelaar precies wil hebben. En natuurlijk moet er even gevierd worden dat het eerste bonnetje uit de printer in de keuken komt rollen. Gisteren opende veganistische lunchroom DopHert officieel haar deuren in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam.

Niet het soort tent waar u mij direct zou verwachten, maar ik ken toevallig de uitbaatster en ik vond het toch verdomd interessant. Hier is geen geitenwollensok te vinden en gek genoeg ook maar twee salades. Voor de rest zijn het taarten, muffins en tosti’s met veganistische kaas (van diezelfde analoge margarinereepjes als op de diepvriespizza), broodjes met chorizo (van seitan) en zelfs roerei: tofu scramble.

Dat roerei is natuurlijk geen ei maar verkruimelde tofu. De kurkuma geeft de tofu een geel ei-kleurtje. Maar dat is niet het enige. Er gaat ook kala namak doorheen, ook wel ‘zwart zout’ (hoewel het roze is). Dat is een Zuid-Aziatisch condiment dat bestaat uit zout met een klein beetje ijzersulfiet. Strooi het op een partje rijpe avocado en het smaakt precies als een hardgekookt ei. En dat is best lachen.

Snij de tempeh in reepjes en marineer 12 uur.

Kruimel de tofu grof zodat het de structuur van roerei krijgt.

Meng de kruiden erdoor. Het is natuurlijk leuk als je de kurkuma niet helemaal egaal door de tofu roert, dan krijg je een spel van meer en minder gele stukjes, zoals in een roerei.

Bak de uien (in ringetjes) en de champignons (in kwarten) met de tempeh-bacon. Bak vervolgens de tofu mee.

Serveer op een dikke boterham met bieslook en veganistische mosterdmayo.

Voor veganistische mayonaise gebruik je sojamelk in plaats van eigeel en dat is nog makkelijker ook. Niets druppeltje voor druppeltje, maar huppa met alle olie, azijn en mosterd in een maatbeker en de staafmixer erin. Klaar. En dat is ook best lachen.

Tofu scramble (6 personen): Voor de tempeh-bacon: 200 g tempeh 3 el sojasaus 3 el zoete ketjap 1 el agavesiroop 1 el liquid smoke (te koop bij de toko) Voor de tofu scramble: 500 g tofu (gewoon ordinaire tofu) 1,5 tl kerriepoeder 1,5 tl kurkuma ¾ el uipoeder ½ knoflookpoeder 1 el kala namak 1 tl zwarte peper ½ ui 150 g champignons ¼ bosje bieslook