Opgerolde hennepkwekerijen tapten minder stroom af

Hennepkwekerij in woning in Hoofddorp. Steeds vaker worden hennepkwekerijen gevonden in woonhuizen.
Hennepkwekerij in woning in Hoofddorp. Steeds vaker worden hennepkwekerijen gevonden in woonhuizen. Foto ANP / Eric van Lieshout

De hennepkwekerijen die vorig jaar zijn opgerold, tapten minder energie af dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers van Netbeheer Nederland. De kwekerijen lijken in omvang af te nemen.

Werd in 2012 nog 168 miljoen kilowattuur (kWh) aan illegale stroom afgenomen, vorig jaar daalde dat naar naar 140 miljoen kilowattuur. Wel steeg het aantal hennepkwekerijen met 1,2 procent. De 140 miljoen kWh die de 5294 opgerolde hennepkwekerijen verbruikten, is nog wel evenveel energie als alle huishoudens in Den Haag jaarlijks verbruiken.

Een woordvoerder zegt tegen persbureau Novum dat de oorzaak van de daling waarschijnlijk zit in het feit dat kwekerijen kleinschaliger worden.

“Eerst vonden we ze in grote loodsen en schuren, maar het afgelopen jaar doken kwekerijen steeds vaker op in woonwijken.”

Een bewoner ruikt aan de hennep-geurkaart in een ontmantelde hennepkwekerij aan de Lepelaarssingel in Rotterdam. De netbeheerders verspreidden de kaart vorig jaar 30.000 huishoudens om consumenten voor te lichten. Een kwekerij ruikt namelijk niet hetzelfde als een joint. Foto ANP / Robin Utrecht

Stroomdiefstal kost 200 miljoen euro

De brancheorganisatie van alle elektriciteits- en gasnetbedrijven schat dat hennepkwekerijen in totaal voor 1 miljard kilowattuur aan illegale energie afnemen. Het aantal opgerolde kwekerijen is dus nog maar het topje van de ijsberg.

De marktwaarde van de gestolen energie bedraagt volgens Netbeheer Nederland zo’n tweehonderd miljoen euro. Hiervan is zeventig miljoen euro het nettoverlies van de netbeheerders. Dat wordt voor eenderde doorberekend aan de consument en voor tweederde aan grootverbruikers zoals bedrijven. In de overige 130 miljoen euro zitten onder meer de misgelopen btw en energiebelastingen voor de overheid.