Ook Napoleon had kosten in de liefde

Mocht u plannen hebben een minnares te nemen, bedenk dat de kosten de pan uit kunnen rijzen. Neem alleen al de bevrediging van de culinaire behoeften. Een eenvoudig tomatensoepje volstaat niet: in aan maîtresses opgedragen gerechten figureren exquise en dure ingrediënten als kaviaar, zeetong, ganzenlever, oesters, gevogelte – en daarvan alleen de fijnste delen –

Mocht u plannen hebben een minnares te nemen, bedenk dat de kosten de pan uit kunnen rijzen. Neem alleen al de bevrediging van de culinaire behoeften. Een eenvoudig tomatensoepje volstaat niet: in aan maîtresses opgedragen gerechten figureren exquise en dure ingrediënten als kaviaar, zeetong, ganzenlever, oesters, gevogelte – en daarvan alleen de fijnste delen – kreeft en truffel.

De Poolse Marie Walewska was uit vaderlandsliefde de minnares van Napoleon. Zij schonk hem een zoon. Desondanks werd ze aan de kant gezet. Napoleon vond het ongepast er een minnares op na te houden bij het aangaan van zijn tweede huwelijk. Marie Waleska mocht wel rekenen op een riante toelage. Ook het afscheid nemen van een maîtresse kan dus in de papieren lopen.

Het garnituur dat haar naam draagt bestaat uit kreeft of langoustine en truffel. Het is vooral bekend als garnituur bij zeetong, maar het kan bijvoorbeeld ook de vulling van een omelet zijn. Of een lekkere kruimige aardappel.

Fruit in een sauspan een gesnipperd sjalotje in een klontje gesmolten boter. Doe de kreeftenfond erbij met de kruidentuiltje, het rode pepertje en zout naar smaak. Laat het vocht tot een kwart inkoken. Zeef het vocht. Voeg de slagroom toe en laat de saus nogmaals tot de helft inkoken. Gaar de langoustines in de kokende bouillon. Trek de staartjes los en verwijder het pantser. Snijd ze aan de rugzijde open en verwijder het maagdarmkanaal. Laat de staartjes en de geschaafde truffel even mee warmen in de saus.

Schil ondertussen de aardappel en kook hem gaar. Snijd hem overlangs middendoor. Verdeel de langoustinestaartjes en de saus over de aardappelhelften. Bestrooi ze met de geraspte gruyère en gratineer ze even onder de grill.

Geen goedkoop gerechtje, maar op Valentijnsdag moet dat kunnen voor een geliefde. Wettig of onwettig.

Gevulde aardappelen à la Walewska

voorgerecht voor 2 personen:

6 á 10 langoustines (nieroogkreeftjes); 1 liter vis-, groente- of court-bouillon; 1 gesnipperde sjalot; 1 klontje boter; 10 gram verse wintertruffel of een klein potje ingelegd truffelschaafsel; 4 dl kreeftenfond (pot); 1 kruidentuiltje (1 laurierblad, 1 takje tijm, 2 takjes peterselie); 0,5 klein rood pepertje; zout; 2 dl slagroom; 1 grote, iets kruimige aardappel